Yleisöltä

Keskustelussa Sedun kampuksesta unohdetaan demokratia, osallisuus ja Alvar Aalto

Alvar Aallon hallintokeskuksen viereen suunnitellun Sedun koulutuskeskuksen rakentamisen aloittaminen on pysähtynyt. Arkistokuva:
Alvar Aallon hallintokeskuksen viereen suunnitellun Sedun koulutuskeskuksen rakentamisen aloittaminen on pysähtynyt. Arkistokuva:
Kuva: Kari Löfhjelm

Vaasan hallinto-oikeus hylkäsi viime perjantaina poikkeamispäätöksen, jolla Seinäjoen kaupungin kaavoitusjohtaja Martti Norja oli edistänyt Sedun uudisrakentamista. Hallinto-oikeuden tuomio oli yksiselitteinen: merkittävää rakentamista ei saa edistää poikkeamisluvalla, ja poikkeamiseen täytyy olla aina erityinen syy, jollaiseksi ei kelpaa kiire eikä raha.

Toisin sanoen: poikkeaminen oli lainvastainen.

Tämä tosiasia tuntuu jääneen täysin huomiotta medialta, Sedulta ja kaupungilta. Uutisointi Sedun vaiheista on ollut avoimen puolueellista ja kommentit sosiaalisessa mediassa syyllistäviä.

Etelä-Pohjanmaan kotiseutu- ja museoyhdistystä on painostettu vetämään valituksensa pois – ikään kuin valituksella olisi vain tehty kiusaa Sedun opiskelijoille. Maakunnan valtalehti on ollut haluton perehtymään syyhyn, miksi yhdistyksen rakennusperintötyöryhmä valituksen teki.

Yhdistyksen puheenjohtajana haluan nyt täsmentää, että valitus perustui aitoon huoleen aielistalla olevan Suomen Unesco-maailmanperintöstatuksen vaarantumisesta, kulttuuriympäristön tilasta ja osallisten sivuuttamisesta.

Vika Sedun kouluprojektin viivästykseen ei ole yhdistyksessämme, joka käytti laillista valittamisoikeuttaan, eikä hallinto-oikeudessa, joka puuttui kaavoitusjohtajan lainvastaiseen toimintaan. Vika ei myöskään ole Sedussa, jonka hanketta kaupunki ei ole osannut ohjata oikein.

Kysymykset tulee osoittaa kaavoitusjohtajalle. Jos vuonna 2019 hanketta olisi ohjattu arkkitehtuurikilpailuksi ja asemakaavalla ratkaistavaksi, kuten alan hyviin käytäntöihin kuuluu, ei viivästystä olisi koskaan tapahtunut. Kansainvälinen ja laadukas kilpailu olisi jo järjestetty, ja nyt esiteltäisiin asemakaavaa, josta käytäisiin avointa keskustelua.

Keväällä 2021 on kuitenkin toimittu toisin, virkamies on käyttänyt harkintavaltaansa väärin ohittamalla poikkeamislupamenettelyllä asemakaavaprosessin, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti merkittävällä alueella.

Yhdistyksen puolesta paheksun Ilkka-Pohjalaisen pääkirjoitusta (22.1.), joka käy asiasta keskustelua hautojen taakse ja laittoi sanoja edesmenneen mestarin suuhun. Aallon perintöä kunnioittaen ja kaupungin vetovoimaisuutta edistäen alueelle olisi pitänyt järjestää kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu.

Kilpailujen kautta Aalto itsekin loi maineensa Suomessa ja maailmalla.

Seinäjoki ja Sedun nuoret ansaitsevat arkkitehtonisesti korkeatasoisen ja ympäristöönsä sopivan koulurakennuksen!

Tuija Ahola

puheenjohtaja

Etelä-Pohjanmaan kotiseutu- ja museoyhdistys ry

Rakennusperintötyöryhmä

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje