Yleisöltä

Ketä äänestäisin eduskuntavaaleissa?

Aloin miettiä eri puolueita ja tulin siihen tulokseen, etten voi huhtikuussa enää vain marssia äänestyskoppiin ja antaa ääntäni jollekulle asiaa tarkemmin miettimättä. Minusta on tullut siis liikkuva äänestäjä. Siispä päätin ensin tutustua puolueiden mielipiteisiin ja sen perusteella valita ensin puolueen ja tutustua vasta sitten sen ehdokkaisiin.

Lähetin 13.1. kuudelle puolueelle (kooomus., PS, keskusta, sos.dem., vasemmistoliitto, KD) samansisältöisen viestin ja kysyin mitä mieltä he ovat minua kiinnostavista aiheista:

1. Vihreä siirtymä ja sen tärkeys/järkevyys suhteessa kansalaisten hyvinvointiin.

2. Suhtautuminen maaseutuun/maatalaouteen ja kotimaiseen ruuan tuotantoon.

3. Suhtautuminen 1,6 miljoonaan Suomen lainsuojattomaan eli työeläkeläisiin.

4. Mielipide työeläkeläisten ankarammasta verotuksesta.

5. Pyysin miettimään, mitä kulutukselle ja kulutusveroille tapahtuisi, jos eläkeindeksi muutettaisiin takaisin esimerkiksi puoliväli-indeksiksi ja työeläkeläisten ostovoima paranisi. Huomautin samalla, että eläkeindeksin nousu 1.1.2023 oli riittämätön jo aiemmin vuonna 2022 nousseet kustannukset huomioituna.

No, kuinkas sitten kävi. Eipä kiinnostanut suurinta osaa puolueitoimistoja lähettämäni kysely, sillä sain vastauksen vain KD:lta ja keskustalta.

Kovin pettynyt olin siihen, että yksittäinen kansalainen huolineen ei herättänyt kuin kahden puolueen kiinnostuksen, neljä muuta eivät ilmeisesti ole yhdestä äänestä kiinnostuneita. Saattaa kyllä olla niin, että on muitakin, joille samat asiat merkitsevät paljon ja esimerkiksi 1,6 miljoonan lainsuojattoman eläkeläisen yksittäisellä äänelllä voi olla iso merkitys koko maata ajatellen. Somella ja sanomalehdillä tietoa saa helposti jaettua.

Hannele Klankki

taloussuunnittelija evp

Vaasa

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje