Yleisöltä

Kirkon uudistuminen

Syksyn seurakuntavaalit nostavat esille kysymyksen, miten mahdollisimmat monet voisivat kokea seurakunnan omakseen? Ehdokkaiden taustaryhmittymät antavatkin kuvan itsestään osana sellaista seurakuntaa, joka palvelee kehdosta hautaan.

Paikallisseurakunta on näkyvä julkisyhteisö. Sitä ilmentävät esimerkiksi kirkkorakennus, verotusoikeus, työntekijät ja heidän työnsä jne. Erityisesti se on nähtävissä seurakunnan kokoontuessa puhutun ja lauletun sanan ja näkyvien sakramenttien ympärille.

Seurakunnan elämä on jatkuvan muutoksen alaista. Myös sen toimintaa ja taloutta voidaan tarkastella muuttuvina tekijöinä.

Luottamushenkilöt yhdessä työntekijöiden kanssa arvioivat vuosittain, mihin toimintavarat on tarkoituksenmukaista kohdistaa. Näkyvä seurakunta tarvitsee jatkuvan uudistamisen prosessia.

Samalla Kristuksen seurakunta on myös näkymätön, salaisuus, mysteeri, tullen näkyväksi vain sydämen uskon kautta. Se on syntien anteeksiantamusta, turvautumista elävään Jumalaan ja hänen sanaansa. Tätä, sydämissämme olevaa uskoa, emme voi nähdä, ainoastaan sen ulkoiset merkit; kristittyjen yhteyden ja keskinäisen rakkauden.

Voivatko luottamushenkilöt uudistaa näkymätöntä seurakuntaa? Kyllä ja ei! Syvimmiltään se ei ole ihmisen vallassa. He voivat kyllä luoda ulkoiset edellytykset seurakunnan toiminnalle, jotta se eläisi ja toimisi Kristuksen sanan mukaisesti.

Näkymättömän seurakunnan uudistuminen on kuitenkin jotain muuta, kuin näkyvän seurakuntatoiminnan uudistamista.

Seurakunta uudistuu sen jäsentensä uudistumisen kautta ja sen antaa Jumala sanansa ja Pyhän Henkensä välityksellä. Onkin tärkeää, että Jumalan sana oikein saarnataan – lakina ja evankeliumina – ja sakramentit jaetaan Kristuksen käskyn mukaisesti.

Luottamushenkilöiden keskeisin tehtävä on olla itse tämän sanan vaikutuspiirissä ja rukoilla seurakunnalle herätyksen siunausta. Silloin hänen oma elämänsä voi uudistua ja hänen palvelutehtävänsä luottamushenkilönä edesauttaa koko seurakunnan uudistumista.

Esko Piiroinen

Alavus

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje