Yleisöltä

Kokeiltaisiinko Erhardin mallia

Ikäiseni kalkkikset (vai onko oikea termi boomerit) saattavat muistaa, kun 1950 ja -60 luvun alkuvuosina puhuttiin Länsi-Saksan talousihmeestä – Wirtschaftswunder. Tämähän tarkoitti sitä, että raunioiksi pommitettu ja muutenkin täysin maahan lyöty Saksa nousi tuhkasta kuin tarujen Feeniks-lintu ja ohitti nopeasti niin tuotannossa kuin elintasossakin sodan voittajavaltiot.

Talousihmeeseen oli tietysti monta syytä, mutta eräs niistä oli noudatettu veropolitiikka. Sen isänä oli Adenauerin hallituksen finanssi- ja veroministeri Ludvig Erhard.

Erhardin keskeinen idea oli nerokkuudessaan yksinkertainen. Sen sijaan, että ahkeruutta olisi rangaistu ylikireällä progressiolla, Erhard vapautti sivu- ja ylityöt kokonaan veroista. Tämän tuloksena Heinzit ja Fritzit rupesivat paiskimaan kahta duunia ja lisäksi roimasti ylitöitä. Tämä johti siihen, että ihmisillä oli varaa kuluttaa, mikä taas pani teollisuuden pyörät pyörimään vauhdilla. Valtio sai osansa liikevaihdon verottamisesta eikä sen tarvinnut mennä kansalaisen kukkarolle.

Lehden pääkirjoituksessa 24.10. todettiin aivan oikein, että vasemmiston ideologinen valinta valtion tulojen hankkimiseksi on joko verojen korotus tai velanotto. Niin ikään ideologisena tavoitteena on ansiotulojen tasaaminen ahkeruutta ja yritteliäisyyttä rankaisemalla.

Samana päivänä julkaistiin tieto, että Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntainliiton kaikille noin 7 200 työntekijälle annetaan 200 euron suuruinen jouluraha – yhteensä melkein 1,5 miljoonaa euroa, joka tietysti rahoitetaan velanotolla.

Mutta ei hätää. Demarien joka alan asiantuntija, oikeustieteen ylioppilas Matias Mäkynenhän on jo varmuudella todennut, ettei julkista velkaa oikeastaan tarvitse koskaan maksaa takaisin.

Löytyisiköhän meillä mistään poliittista rohkeutta kokeilla yrittämiseen ja työntekoon kannustavaa Erhardin mallia, jolla ahkeruus palkitaan eikä siitä rangaista?

Matti Jaakkola

varatuomari

Mustasaari

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje