Yleisöltä

Kosteikkoviljelyä Etelä-Pohjanmaalle

Jaa artikkeli

Meillä Etelä-Pohjanmaalla ei ole syytä vaipua synkkyyteen maatalouden tilanteesta. Hallitus on varannut 30 miljoonaa euroa kosteikkoviljelyyn. Lisäksi meillä on nyt maatalousministeri omasta maakunnasta. Ilmajoen, Lapuan ja Kauhavan tulvapengerretyt alueet ovat loistavasti soveltuvia alueita kosteikkoviljelyyn. Ja kyllähän meidän ministeri vetää koko potin 30 miljoonaa omaan maakuntaan ja tähän puuhaan.

On huomioitava, että kosteikkoviljely ja kosteikko, ovat kaksi eri asiaa. Näille alueilla voi perustaa lisäksi kosteikkoja. Perustamiskustannusten tuki kosteikolle voi olla jopa 11 500 euroa/ha plus hoitokorvaus vuosittain. (Lähde Ely/Luke)

Kosteikko rahat eivät pienennä tuota 30 miljoonaa, koska kosteikkoviljely on eri asia. Mahdollisuudet ovat siis ruhtinaalliset. Näillä pengerrysalueilla on kaikki valmiina. Penkereet rakennettuna ja tulvaportit.

Nyt homma hoidetaan vaan käänteisesti. Kun ennen tulvaportit pidettiin kiinni tulvan aikana ja sitten pahimmassa tapauksessa fossiilisella sähköllä käyvillä pumpuilla vesi pumpattiin tulvan jälkeen jokeen, näitäkään kuluja ei tule. Pumput voi myydä vaikka jätevedenpumppaamiseen.

Tilanne näyttä tänä keväänä hyvältä, että tulee kunnon tulvat. Ei kun tulvaportit auki odottamaan, että saadaan imaistua vedet pelloille. Sitten tulvaportit kiinni ja viljely voi alkaa.

Kosteikkoviljelykasveja ovat osmankäämi, energiapaju, ruokohelpi ja juolukka. Paju tulee alueille itsestään. Tässäkin helpotusta. Ei tarvitse enää murskaimilla niittää reunapajukkoja ja haaskata fossiilista polttoainetta. Nyt paju mahtavasti valtaa pikapikaa koko kosteikkoalueen. Reuna-alueilla voi harjoittaa vaikka juolukan viljelyä. Tukitasoa ei ole tiedossa, mutta yleensä nämä tuet ovat aina ylittäneet reilusti viljelykasvien tuet.

Lisäksi näitten kosteikkoalueiden reunamille voitte hakea tukea pienimuotoisten mökkien rakentamiseen. Mm. virkamiehet ja ministerikin voivat sitten käydä ihastelemassa teidän aikaansaannoksianne, kun kaikenlaiset linnut ja muut sammakot telmivät kosteikossa. Tuostahan saatte mukavia lisätuloja. Eihän parrakasta naistakaan saanut ilmaiseksi katsella Hulttakorven markkinoilla Vaahteramäen Eemelin tarinoissa.

Näitten alueitten viljelijät, ottakaa heti yhteyttä ministeriin ja sopikaa, että Etelä-Pohjanmaalle saadaan Suomen suurimmat kosteikot.

Pois huolet ruokakriisistä. Suora lainaus Luken professori Niemeltä (HS 24.3.2022): ”Sota Ukrainassa ei kuitenkaan tarkoita ruokakriisiä Suomessa.”

”Tarvittavat elintarvikkeet pystytään tuottamaan kotimaassa tai hankkimaan ulkomailta”, Niemi korosti.

K-kaupalla oli kampanja ”Kiitos viljelijälle”. Viljelijät voivat nyt vuorostaan laittaa kampanjan: Kiitos K-kaupalle, kun huolehditte ruokahuollon. Me huolehdimme kosteikot.

Heikki Peltola

maanviljelijä

Lapua

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje