Yleisöltä

Kuorma kunnolla kiinni liikenteessä

Jaa artikkeli

Polttoaineiden hinnan kovista korotuksista ovat kansalaiset kohisseet kevään ja kesän kuluessa. Mutta liikenteen vilkkautta katsellessa tulee pakostakin sellaiseen päätelmään, ettei menoliemi olisikaan vielä tarpeeksi kallista.

Tieliikenteessäkin ajellaan maanteillä edelleen kaikenlaisilla menopeleillä. Suurikulutuksisia autoja on monilla teillä jonoiksi asti. Ja usean talouden onneksi polttoaineiden hinnat on halvenneet viime viikkojen aikana jopa 50 senttiä litralta. Bensakin yli 2,50 euron litrahinnasta jopa alle 2 euron.

Esimeriksi valtatie 18:lle on olllut vaikeuksia monesti päästä sivuteiltä. Eräskin puutavararekalla pääväylälle pyrkivä kertoi joutuneensa odottelemaan ajovuoroaan jonoon lähes 4 minuuttia! Tuurin kauppakylää vetää väkeä koti- ja ulkomailta.

Samanlaisia vaikeuksia valtatielle tullessa ovat myös traktoreilla päätielle pyrkivät kokeneet, jopa menneitä kesiä useammin..

Kun kesän ja maatalouden syystöiden aikaan otetaan liikenteeseen käyttöön paljon sellaisia ajoneuvoja, jotka ovat talvet tallissa, niin niiden kunto ja varusteet eivät ole aina parhaimmillaan kaikilta osiltaan. Yleisiä ovat ainakin esimerkiksi irtautuvat antennit, telineet, säiliöt, peräkärryn laidat, asuntovaunujen lasit ja muut varusteet. Eikä kovin harvinaista ole sekään, että autosta jopa pyörät lähtevät omille teilleen.

Usein näkee tien reunoissa ja läheisyydessä erilaisia esineitä. Autoista ja muista teillä liikkuvista ajoneuvoista irtoavat osat ja lisävarusteet aiheuttavat myös muille vahinkoja sekä paljon vaaratilanteita ajoteillä liikkuville. Myös päätien läheisyydessä kevytväylää liikkuneet ovat kokeneet kipeää.

Itsekin olen ollut näkemässä ja kokemassakin lentävän peräkärryn laidan, polkupyörän rikkoutumisen, auton pyörän ja peräkärryn irtoamisen, ison muovisäiliön lentämisen, suksitelineen ja lähes yli kilon painoisen lautasantennin lennon ja hipaisun polkupyöräilijän olkapäähän jne.

Kaikkien meidän, erilaisilla ajoneuvoilla liikkujien pitäisi katsastaa ainakin kerran viikossa kaikkien ulkopuolisten lisälaitteiden ja pakoputkien kiinnitys. Ani harva kuitenkin toimii näin.

Ettei käy kuten eräälle alavutelaiselle syksyn ja pimeiden öiden tullessa, kun ajoon lähtiessään ihmetteli auton kumman äänekästä käyntiä. Noin 100 metriä ajettua kuuluikin kunnon kirskuntaa, kun pakoputken pää harppoi tienpintaa. Erikoiset äänet johtuivat siitä, että varas oli vienyt yön aikana autosta arvometalleja sisältävän katalysaattorin! Kierrätysalan yritykset maksavat niistä jopa 1 000 euroa kappaleelta.

Katalysaattorin arvon saa selville, kun ottaa siihen merkityn koodinumeron ylös ja tiedustelee, tai katsoo netistä sen perusteella hintaa. Esimerkiksi kahdella ovaalisaumalla olevasta BMW:n katista saa ”romuna” lähes 450 euroa. Eli kannattaa kartanolla lojuneiden autojen arvo-osat ainakin kierrättää rahaksi, ennen kuin rosvot ehtivät.

Esimerkiksi Alavudella ja varsinkin Töysässä ovat katalysaattorien varkaudet lisääntyneet, kun niistä saattavat eurosummat ovat tulleet laajemmin, ”maalaisvorojenkin” tietoon. Ulkomaalaiset ovat tällaisen tienaamistavan oivaltaneet jo aikasemmin.

Pentti Hautala

Töysä

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje