Yleisöltä

Kurikan investoinnit johtuvat pelosta

Jaa artikkeli

Kurikan terveyskeskuksen investointikustannusten raju nousu johtuu vain osin rakentamisen kallistumisesta. Verrataanpa naapuriin.

Kauhajoen kaupunginvaltuusto päätti huhtikuussa myöntää terveyskeskuksen remonttiin lisää 2,7 miljoonaa (I-P 13.4.). Alkuperäinen määräraha oli 6,8 miljoonaa eli lisäys oli noin 40 prosenttia. Valtuusto perusteli korotusta kasvaneilla rakentamiskustannuksilla.

Kurikan terveyskeskuksen remontti uhkaa maksaa tuplasti sen, mikä oli alkuperäinen kustannusarvio. Kasvua olisi noin 100 prosenttia. On oletettavaa, että rakentamiskustannukset ovat naapurikunnissa samaa tasoa.

Näen tapahtuman heijastumana Kurikan kaupungin tekemästä isosta linjauksesta noin 15 vuotta sitten. Kaupunki teki kuntaliitoksen Jurvan kanssa, vaikka oli hyvin perillä kunnan isosta korjausvelasta. Myöhemmin Kurikka teki kuntaliitoksen Jalasjärven kanssa, vaikka se puolestaan toi mukanaan 34 miljoonaa koulutuskeskus Jakkin velkoja (= koulutustukien palautus valtiolle).

Kuntaliitosten todellinen motiivi Kurikalle oli saada asukaslukuun perustuva hyvä neuvotteluasema maakunnan muihin kuntiin verrattuna. Kurikalla oli kiire. Se pelkäsi, että Kauhajoki ehtisi liittää itseensä samasta syystä koko suomenkielisen Suupohjan. Sekin pelko oli, että Seinäjoki kasvaisi Jalasjärvi-liitoksen johdosta liian hallitsevaksi.

Pelastivatko kuntaliitokset Kurikan, se on toinen juttu.

Sama kaiku on askelten. Kun näytti selvältä, että sote toteutuu, Kurikka säikähti jälleen Kauhajokea. Saako sen terveyskeskus perustettavalla hyvinvointialueella korkeamman luokituksen kuin Kurikan yksikkö? Tuskin sitä mahdollisuutta oikeasti oli. Kauhajoella on 7 000 asukasta vähemmän kuin Kurikassa. Miten se nyt voisi ohittaa maakunnan toiseksi suurimman kaupungin.

Itselläni kurikkalaisena ei ole mitään sitä vastaan, että Kurikka saa ajanmukaisen terveyskeskuksen. Ja kyllä Kauhajoenkin asukkaat sen ansaitsevat.

Osmo Kahari

Kurikka

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje