Yleisöltä

Kynä vaihtuu auraan

Antti Kurvinen (kesk.)
Antti Kurvinen (kesk.)
Jaa artikkeli

Yksitoista kuukautta sitten hyppäsin suoraan syvään päähän. Vasta nimitettynä tiede- ja kulttuuriministerinä seisoin eduskuntatalon rappusilla vastaanottamassa kulttuuriväen mielenosoitusta koronarajoituksia vastaan. Tuo päivä jäi elävästi mieleen. Astuin monella tavalla uudelle maaperälle, mutta olen ylpeä tehdystä työstä ja nyt tunnen haikeutta. Mutta ennen kaikkea iloa onnistumisten äärellä. Rajoitukset saatiin väännettyä oikeudenmukaisemmiksi ja lopulta pois kokonaan. Aika monta muutakin asiaa saimme vajaan vuoden aikana aikaiseksi.

Isoimmaksi asiaksi nostan Veikkauksen rahoituksen siirtämisen budjettiin ja rahoitustason turvaamisen vuosiksi eteenpäin. Kulttuurin, liikunnan, nuorison ja tieteen rahoituspohja on nyt vankalla maaperällä.

Päätökset ovat kauaskantoisia ja luovat tulevaisuususkoa.

Suurin keskustelu kaudellani käytiin korkeakoulupolitiikan suunnanmuutoksesta, jossa pääsin jatkamaan keskustalaisten edeltäjieni Hanna Kososen ja Annika Saarikon kädenjälkeä. Yhteensä me keskustalaiset tiedeministerit olemme myöntäneet yli 12 000 korkeakoulujen aloituspaikkaa ympäri Suomea, tuntuvan lisärahoituksen kera.

Pitkäaikainen jälki jää myös uusista myönnetyistä koulutusvastuista. Alueiden ja korkeakoulukentän toiveita päästiin toteuttamaan urakalla. Omalla kaudellani myönsin korkeakouluille kautta maan yhteensä 17 uutta oikeutta kouluttaa esimerkiksi insinöörejä, juristeja, yhteiskuntatieteilijöitä sekä kasvatuksen ja terveydenhuollon osaajia. Päätöksissä lyövät kättä alueiden, nuorten, elinkeinoelämän ja korkeakoulujen toiveet.

Myös Seinäjoen ja Vaasan kaupunkiseudut ovat saaneet uusia koulutusvastuita ja aloituspaikkoja mm. insinööri- ja diplomi-insinöörikoulutuksessa ja sote-aloille.

Tammikuussa 2022 tekemäni päätös uusista koulutusvastuista on ilmeisesti suurin yksittäinen korkeakoulutuksen kertalaajennus ammattikorkeakoulujen 1990-luvulla tapahtuneen synnytyksen jälkeen.

Tahto koko Suomen kehittämisestä on vuosien keskittämislinjan jälkeen valtava muutos. Tasapainoisen aluekehityksen ja sivistyksellisen tasa-arvon edistäminen voimatoimin on saanut keskittämislinjan edustajien parrat pärisemään.

Laadukas korkeakoulutus tarvitsee tuekseen myös vahvaa tutkimusta ja tiedettä. Kevään kehysriiheen tekemäni esitys tieteen rahoituksen kehystason nostosta menestyi hallituksen neuvotteluissa. Huippututkimusta rahoittavalle Suomen Akatemialle ratkaisu oli erittäin tärkeä.

Iloitsen myös siitä, että liian usein varjoon jäävää ammattikorkeakoulujen tutkimustoiminta sai lisää rahoitusta.

Koen siirtyväni nyt sielunviljelystä sinne varsinaisen viljelyn puolelle.

Kynän vaihtuessa auraan säilyy periaatteeni samana. Pitää muistaa, että kaiken hyvän takana on ihmisten työ, jota pitää puolustaa. Jos ei ole artisteja, ei ole taidetta. Jos ei ole viljelijöitä, ei ole ruokaa.

Lähdenkin hyvin nöyrin mielin uuden tehtäväni pariin. Minulla ei ole harhakuvitelmia siitä, millainen maatalouden tilanne on tällä hetkellä. Tilanne on vakava.

Työni alkaa maatalouden vaikeasta kustannuskriisistä. Viljelijät ja alkutuottajat ovat pahan ahdingon keskellä.

Suurimpana haasteena energian ja lannoitteiden hinnannousu. Toisaalta tuotteista saatava tuottajahinta ei välttämättä kata kuluja saati tuo tekijälleen palkkaa tehdystä työstä.

Olemme hallituksessa jo sopineet 300 miljoonan euron tukipaketista kotimaisen ruoantuotannon turvaamiseksi.

Nyt kääritäänkin kunnolla hihat. Minun tehtäväni on huolehtia nyt siitä, että Suomessa on jatkossakin kotimaista ruuantuotantoa. Ja tämän tavoitteen eteen, tulen tekemään kaikkeni.

Antti Kurvinen (kesk.)

Tiede- ja kulttuuriministeri 27.5.2021-29.4.2022

Maa- ja metsätalousministeri 29.4.2022 alkaen

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje