Yleisöltä

Lääkärinvala unohtui

Keskussairaalan päivystyksen lääkäri unohti ja sivuutti omaiseni hoidossa vannomansa lääkärinvalan, jossa sitoutuu ihmisyyttä ja elämää noudattaen sekä kärsimyksiä lievittäen. Hän lähetti omaiseni yöllä terveyskeskukseen veristä tummaa kuraa oksentaen, oli tuskainen ja kivuissaan. Terveyskeskuksessa eli 2,5 tuntia, kauhea kuolema. Toivon, että viimeinen tunti olisi ollut kivuton, häntä oli lääkitty rauhoittumiseksi.

Kuolintodistuksen mukaan kysymyksessä oli suolitukos. Oli konsultoitu oikeuslääkäriä tilanteesta, joten tapaus vaikuttaa jotenkin virheiden peittelyltä. Suolitukos pitäisi leikata mahdollisimman pian. Miten sitten tähän tilanteeseen jouduttiin? Ilmeisesti oli kysymys priorisoinnista. Priorisointi tarkoittaa, ketä kannattaa hoitaa ja ketä ei ja otetaan huomioon hyödyt ja haitat. Myös hoidon resurssit ovat rajalliset ja riittämättömät, väestön ikääntyminen vaikuttaa myös asiaan.

Onko hoidon ja resurssien tehokkuus kohdillaan vai olisiko kehittämisen paikka? Omaisenikin kohdalla ensin vietiin ambulanssilla keskussairaalaan, tutkittiin ja joku hoitohenkilökunnasta soitteli ympäri maakuntaa kuka yöllä ottaa vastaan. Taas soitetaan ambulanssi ja terveyskeskus ottaa vastaan. Yöllä on vähän hoitajia. Lopputuloksena hän sitten eli 2,5 tuntia.

Puhutaan keskussairaaloiden päivystyksien ruuhkaantumisista, potilaita ei saada eteenpäin. Suurin osa on vanhuksia, jotka eivät pärjää kotona. On ollut suuri virhe sulkea vuodeosastoja, jonne nyt nämä päivystyksien ruuhkat voisi sijoittaa. Vuodeosastot suljettiin säästösyistä. Nyt tämä tilanne vasta kalliiksi tulee erikoissairaanhoidon hinnoilla. Vuodeosastot voisivat kuntouttaa vanhuksia ja moni varmaan pärjäisi kotona vielä pitkäänkin.

Päättäjät voisivat vaikuttaa näihin asioihin ja ajatella myös omaa vanhenemistaan. On paljon puhuttu terveydenhoidon ennakoinnista, etteivät asiat pääsisi huononemaan. Joten nyt olisi sen työn toteuttamisen paikka.

Järkyttynyt omainen

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje