Yleisöltä

Lakien tulkinta oudoksuttaa

Jaa artikkeli

Pohjanmaan poliisi tutkii kahta epäiltyä metsästysrikosta, jotka ovat tulleet viranomaisten tietoon, kun nettiin on ladattu videoita metsästystilanteista. Molemmissa on rikosnimikkeinä metsästysrikos ja eläinsuojelurikos (I-P 17.1.).

Vaikka tuomioita ei ole vielä langetettu, näyttäisi ehdollinen tuomio olevan toistuva tapa rangaista laittomuuksista. Esimerkiksi eräs tapaus, jossa neljä miestä sai ehdollista vankeutta tapettuaan ilveksen Viitasaarella.

Eläintä savustettiin ulos piilostaan kaatamalla polttoöljyä maankoloon, jonne ilves oli paennut metsästäjiltä. Tuleen sytytetty öljy pakotti ilveksen liikkeelle suojastaan. Ulos pyrkivä eläinyksilö ammuttiin kolon suuaukolle ja poltettiin.

Teon suorittaneet pääsivät kuin koirat veräjästä: ehdollisella ja kolmen vuoden metsästysoikeuden menetyksellä. Valtio kuittasi tuhat euroa ilveksen arvosta.

Oikeudenmukaisuus ja inhimillisyys eivät toteutuneet ilveksen kohdalla. Ihmistenkään kärsimykset eivät ole korkealle noteerattuja, mitä tulee raiskauksiin ja väkivallan tekoihin.

Tekijät selviävät useimmiten ehdollisella vankeusrangaistuksella ja päiväsakoilla.

Saatetaanpa vielä syyllistää uhria tapahtuneen provosoijana, etenkin raiskaustapauksissa.

Kummeksuttaa tämä tällainen lain ja oikeuden tulkinta. Ihmisten ja eläinten kärsimyksiä ei oletettavasti noteerata saman arvomaailmapohjan mukaan, verrattuna esimerkiksi talousrikoksiin, joissa laittomuuksiin syyllistyneille ”heilahtaa häkki” alta aikayksikön.

Rahanarvon merkitys tuntuu olevan niin pyhää ja koskematonta, että langetettu tuomio talousrikoksesta voi olla ankarampi kuin henkisestä ja fyysisestä väkivaltarikoksesta.

Epäoikeudenmukaiset päätökset herättävät tunnereaktioita, joten ei pidä ihmetellä kansalaisten vähenevää luottamusta lainlaatijoita ja päätöksentekijöitä kohtaan.

Yhteiskunnassa on järjestelmänsä, sääntöineen. Aina on mahdollisuus kehittää toimintaedellytyksiä mielekkäämpään suuntaan.

Tuskin ehdonalaiset tai ehdottomat vankeustuomiot yksistään poistavat ongelmia, jotka ovat tekijöiden aiheuttamia ja joista he ovat omakohtaisesti vastuullisia.

Tekemiset ja tekemättä jättämiset ovat valintaa, myös oikean ja väärän suhteen. Muutoksen on lähdettävä ihmisestä itsestään. Syyntakeettomuus on asia erikseen.

Tapani Kurttila

Lapua

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje