Yleisöltä

Lapua ansaitsee uuden uimahallin

Vuonna 1973 valmistunut Lapuan uimahalli oli aikansa voimannäyte, visio tulevaisuuden kaupungin palvelutarjonnasta. Halli tulee ensi vuonna palvelleeksi lapualaisia puolen vuosisadan ajan. Rakentajat, remontoijat ja ylläpitäjät ansaitsevat kiitoksen hyvin tehdystä työstä. Päättäjät tekivät aikanaan ratkaisun, joka on palvellut lapualaisia hyvin.

Lapuan kaupunginvaltuuston edessä on tärkeä päätös, nykyisen jo kertaalleen vuonna 1995 remontoidun hallin uudistaminen tai uuden rakentaminen.

Puolen vuosisadan aikana Suomi, suomalaiset ja Lapua ovat muuttuneet, sitä myöden myös uimahallien käyttötarpeet.

Uimahallit ovat julkisen rakentamisen haastavimpia kohteita, tämä koskee erityisesti remontteja sekä niiden kustannusten että ajallisen keston takia.

Suurin tapahtunut muutos on uimahallien käyttäjäkunnan laajeneminen. Suomesta on tullut kolmen sukupolven kansan sijaan neljän sukupolven kansa. Uimahalleissa tämä näkyy jos missä.

Allastiloissa tarvitaan yhä enemmän tasapohjaisia tiloja voimistelua ja vesikävelyä varten.

Pienikin vilkaisu tulevien vuosikymmenten väestön ikärakenteen kehitykseen antaa vastauksen tulevaisuuden uimahallien monipuolisuuden tarpeesta. Nykyisen hallirakennuksen runkoon tällaisten allastilojen mahduttaminen on käytännössä taloudellinen mahdottomuus. Pesu- ja saunatiloissa helppo kulku ja esteettömyys ovat jo nykyään kaiken suunnittelun perusta. Vanha halli on vanha myös tilasuunnittelun mahdollisuuksiltaan.

Toinen merkittävä muutos on uimahallin parhaalla sijainnilla. Lapua ei poikkea muista suomalaisista kaupungeista siinä, että sen keskusta kaipaa uutta elämää.

Tulevaisuuden vetovoimatekijä on kaupan erikoisliikkeiden sijaan erilaiset hyvinvointipalvelut. Uimahallin on hyvä sijaita siellä, minne muidenkin palveluiden toivotaan keskittyvän.

Uimahalli on sijainniltaan myös hyvä asuntorakentamisen magneetti, toivon uuden hallin sijoittuvan mahdollisimman keskeiselle paikalle siten että sen yhteyteen voidaan kaavoittaa myös asuinrakentamista.

Kaikki edellä mainittu puoltaa päätöstä uuden hallin rakentamisesta mahdollisimman keskeiselle sijaintipaikalle. Tällöin nykyinen halli voisi myös palvella käyttäjiä, kunnes uusi valmistuu. Nykyisen hallin tiloille löytyy varmasti toisenlaista käyttöä osana urheilutalon kokonaisuutta.

Toivon että puolen vuosisadan päästä Lapuan pian rakennettavaa uimahallia voidaan kuvailla aikansa voimannäytteeksi ja visioksi tulevaisuuden kaupungin palvelutarjonnasta.

Jussi Lähde

Ylikylä

Lapua

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje