Yleisöltä

Lasten tulevaisuuden eteen on tehtävä panostuksia

Kansanedustaja Kim Berg (sd.)
Kansanedustaja Kim Berg (sd.)
Jaa artikkeli

Viime viikolla käsittelimme eduskunnan lähetekeskustelussa lapsiasiavaltuutetun eduskuntakertomusta, joka julkaistiin toista kertaa. Kertomuksessa arvioidaan lasten asemaa ja oikeuksia suomalaisessa yhteiskunnassa, jotta päätöksenteossa voidaan nojata tietopohjaan lasten tilanteesta.

Ensimmäisen, vuonna 2018 julkaistun kertomuksen ehdotukset johtivat kansallisen lapsistrategian julkaisuun tällä hallituskaudella. Jo tämä kertoo sen sisällölle annetusta painoarvosta ja merkityksestä.

Koronapandemia ja lasten matala syntyvyys nostetaan kertomuksessa esille yksinä huolenaiheina lasten oikeuksiin. Koronatilanteen haastavuus on näkynyt oppimisessa, yhdenvertaisuudessa ja lasten hyvinvoinnissa, vaikka pandemian alusta oppineena hallitus asetti periaatteekseen välttää lapsiin kohdistuvia rajoituksia. Syntyneen oppimisvajeen korjaus vaatii meiltä toimenpiteitä, kuten myös huolestuttavana jatkunut suunta lasten ja nuorten mielenterveyden osalta.

Ennaltaehkäisevään työhön panostamiseksi ja hoitoon pääsyn helpottamiseksi nyt käsillä olevat hallituksen esitykset mm. mielenterveyspalvelut sisältävästä 7 päivän hoitotakuusta ja opintopsykologien henkilöstömitoituksesta ovat erittäin tärkeitä ja tarpeellisia.

Alhainen syntyvyys huolestuttaa yleisesti tulevaisuuden huoltosuhteen ja talouden kannalta, mutta monille ihmisille se tarkoittaa samalla vastentahtoista lapsettomuutta, epävarmuutta ja huolta tulevaisuudesta.

Poliittisten päätösten tehtävänä on tehdä jokaiselle halukkaalle mahdolliseksi tarjota lapselle rakastava ja turvallinen koti tuomalla varmuutta ja parempia tulevaisuuden näkymiä ihmisten arkeen.

Lapsia ei tule nähdä ilmastohaittana vaan keskeisenä syynä ilmastokriisin torjunnalle. Tehtävänämme on jättää ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävä maailma seuraaville sukupolville.

Myös paljon hyvää kehitystä on tapahtunut viime vuosina.

Tänä hallituskautena on saatu valmiiksi esimerkiksi oppivelvollisuuden laajentaminen ja maksuton toinen aste, joita myös kertomuksessa on pidetty tärkeinä.

Lapsivaikutusten arviointia on myös vahvistettu, lapsibudjetointi pilotoitu ja perhevapaauudistus saatu maaliin.

Jo aiemmin mainittu kansallinen lapsistrategia, jota täydentämään hallitus on valmistellut kattavan toimenpidesuunnitelman, on merkittävä askel lapsen oikeuksien toteutumiseen ja lasten parempaan huomioimiseen päätöksenteossa.

Kertomuksessa nostetaan esiin kolme ehdotusta eduskunnalle; lastensuojelun kokonaisuudistus, perustuslain muutos sisältämään lapsen edun ensisijaisuuden sekä koulutuksen riittävä ja pitkäjänteinen rahoitus.

Ehdotuksia on tärkeä tarkastella läheisesti jo kertomuksen valiokuntakäsittelyn yhteydessä, mutta tehtävää jää varmasti myös tuleville hallituksille.

Lasten edun ja hyvinvoinnin edistäminen on yhteinen asia, johon toivon puoluerajat ylittävää yhteistyötä myös tulevilla hallituskausilla.

Kim Berg

SDP:n kansanedustaja Vaasasta

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje