Yleisöltä

Lukijoilta

Jaa artikkeli

Kiitos ensiksi Riikka Varilalle Kuortaneelta ansiokkaasta kirjoituksesta tässä lehdessä 14.7. Kirjoitus sisälsi kysymyksen ministeri Antti Kurviselle. Vastauksia ei ole ainakaan vielä tullut. Suuri yleisö on edelleen siinä tietoisuudessa, että maanviljelijät ovat saaneet 300 miljoonaa kriisitukea. Tämä ei edelleenkään pidä paikkaansa.

Pääosa tuosta ”kriisipaketista” kohdistuu kosteikkoviljelyyn ym.. muihin toissijaisiin asioihin, kuten Ruokaviraston ohjelmistojen kustannuksiin. Ja tästä tuesta huolimatta, Ruokavirasto ei kykene edes normaaliin aikatauluun tukien maksussa!

Nautapuolella tilanne on se, että tukirahaa tulee vähemmän kuin viime vuonna, koska Ruokavirasto ei kuulemma komission huomautusten johdosta saa maksettua nautatukia tänä vuonna ollenkaan. Nautapuolelle ”kriistuki” on miinusmerkkinen.

Tämä ohjelmakausi 2014-2019 ja jatko 2022 saakka on sovittu EU:n kanssa 2014 ja kaikki siihen liittyvät direktiivit ja asetukset säätävät maksatuksen. Miksi siis viimeisenä ohjelma vuonna Suomen piti muuttaa järjestelmää? Ruokaviraston sivulla sanotaan: ”Syynä eläinpalkkioiden muutoksiin ovat huomautukset, joita Suomi sai EU-komissiolta.

Suomen piti korjata menettely EU-säädösten mukaiseksi.” Eikö Suomi olekaan noudattanut säädöksiä kuuteen vuoteen ja nyt vasta Komissio tämän huomasi viimeisenä vuonna? Mitä sekoilua tämä on? Vastauksia hyvät herrat, Ruokaviraston Ylijohtaja Matti Puolimatka ja ministeri Kurvinen.

On ehdoton asia, että edes sovitut tuet maksetaan aikataulun mukaisesti. Muuten putoaa pohja pois koko järjestelmästä.

Rohkenen epäillä, että EU komissio ei ole tukien maksun esteenä. Rahat tukien maksamiseen on tullut Suomeen jo kesäkuulla. Miksi tukien maksatusta ei aikaisteta? Se ehkä vähän helpottaisi tilannetta.

Viljan hinnat romahtivat Suomessa reilusta 400 eurosta alle 300 euroon/tonni. VYR: tietojen mukaan näin ei ole tapahtunut maailmanmarkkinoilla. Siellä hinnat ovat edelleen korkealla. Leipävehnä Ranskassa (Rouen satamassa) 470 e/tn. Suomessa esim. Fazer Mylly 320 e/ tonni. Ja muitten hinnat Suomessa ovat kummallisen samansuuntaisia.

Puheet siitä, että Suomeen vyöryy ulkomaista halpaa viljaa, näyttävät tätä taustaa vasten vähintäänkin oudoilta.

Sama tilanne ohrassa. Hinnat maailmalla 400 euron tuntumassa. Suomessa hinnat ovat painuneet alle 300e/tn. Anoran hinta Koskenkorvalla 320e/tn on korkein noteeraus. Sinne onkin laivattu Englannista ohraa useita laivalasteja. Voi olla, ettei ohraa saatu Englannista saakka alle tuon viljelijälle tarjotun hinnan.

Kysyntä on siis kova, mutta hinnat laskevat. Ja näyttävät laskevan edelleen. Muilla ostajilla hinnat ovat jo reilusti alle 300e/tn. Ja herttaisen yksimielistä porukkaa. Lähes samat hinnat. Markkinavoimat toimivat siis Suomessa käänteisesti.

Mitä kovempi kysyntä, sitä alhaisemmat hinnat. Vastaavasti viljelyn kustannukset ovat nousseet rajusti. Lannoitteiten hinnat kolminkertaistuneet. Sähkön ja polttoaineen hinnat sama juttu.

Nyt viljan hinnat lähestyvät sitä rajaa, että märkänä korjaaminen ei kannata. Näillä energian hinnoilla noin halpaa viljaa ei kannata korjata.

Teollisuus ja viljanostajat sahaavat nyt omaa oksaansa poikki rungon puolelta. Näillä teollisuuden polkuhinnoilla tuotanto on kannattamatonta ja loppuu väistämättä. Siellä saadaan turvautua jatkossa tuontiviljaan.

Maailmanmarkkinoilla kysyntä ja tarjonta määräävät hinnat, kuten oikeat markkinavoimat toimivat. Kuinka kovaa hintaa viljasta maksetaan ja saadaanko sitä yleensä jää nähtäväksi. Nyt on siis kysymys erittäin merkittävästä asiasta huoltovarmuuden kannalta.

Arvoisa ministeri Kurvinen. Olette sanonut, kuten edeltäjännekin ja monet muut asiantuntijat, että viljelijöitten on saatava rahat markkinoilta. Tukimaksuilla maatalouden tilaa ei korjata. Voitteko arvoisa ministeri kertoa, miten viljelijät ottavat rahat markkinoilta?

Edellä esitetyn perusteella on kiistatonta, että markkinavoimat eivät toimi normaalisti Suomessa. Onko viljelijöiden Suomessa lähdettävä Hollannin tielle elinkeinonsa puolesta?

”Alankomaissa poliisi on avannut tiistai-iltana tulen traktoreilla protestoivia mielenosoittajia kohti.” Maanviljelijät ovat reagoineet suunnitelmiin pitkin viikkoa estämällä pääsyn valintamyymälöihin, jakelukeskuksiin sekä teille. Mediatietojen mukaan protestien odotetaan jatkuvan keskiviikkona myös Groeningenin lentokentällä Eldessä.”(iltalehti 7.72022) Hollanissa tilanne on todella karmea. Tässä lehdessä ei ole erityisemmin uutisoitu Hollannin tilanteesta.

Arvoisa ministeri Kurvinen, mitä aiotte tehdä, että nautatuet maksetaan sovitusti ajallaan ? Mitä toimia aiotte tehdä, että markkinavoimat saadaan toimimaan normaalisti Suomessa ? Te olette vastuuministeri, työryhmien perustelemiset eivät ratkaise asiaa. On tehtävä nopeita ratkaisuja vielä ennen syksyä. Pikaista vastausta odottaa laaja joukko viljelijöitä.

Heikki Peltola

Maanviljelijä

Lapua

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje