Yleisöltä

Lukutaidosta perusta turvallisuudelle

Jaa artikkeli

Suomen turvallisuus on syystä puhututtanut viime viikkoina erittäin laajasti samalla, kun olemme seuranneet Ukrainan kammottavaa tilannetta. Media ja sosiaalinen media ovat päivittäneet tietojamme hetki hetkeltä, yötä päivää tekstein, kuvin, videoin.

Uutisten ja viestien lukijan medialukutaitoa haastetaan jatkuvasti – on osattava erottaa informaatio ja disinformaatio toisistaan. Valitettavasti tämä ei kuitenkaan näytä aina onnistuvan – disinformaation vaikutukset ovat nyt räikeästi kaikkien nähtävillä.

Yhteiskunnallisen turvallisuuden pohja luodaan kansalaisten hyvällä lukutaidolla ja kyvyllä erottaa totuus valheesta, informaatio disinformaatiosta. Kriittinen monilukutaito on tärkeää. Lukutaidotonta viedään kuin sitä kuuluisaa pässiä narussa.

Suomessa on erittäin tärkeää panostaa vahvasti koulutukseen ja erityisesti siihen, että kaikille taataan hyvä monilukutaito. On aivan keskeinen kansalaistaito oppia lukemaan erilaisia tekstejä, ymmärtämään tekstin tekijän sanoma, keinot sen välittämiseen ja tarkoitusperä. Kynä voi olla käyttäjänsä kädessä äärimmäisen vahva ase.

Puolueet hahmottelevat parhaillaan uusia ohjelmalinjauksiaan. Viisas on se, joka panostaa koulutukseen ja lukutaitotyön tukemiseen. Tehdään kaikista suomalaisista lukevia suomalaisia ja Suomen kunnista Lukevia kuntia.

Sari Hyytiäinen

toiminnanjohtaja

Äidinkielen opettajain liitto ry

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje