Yleisöltä

Lupamenettelyn nopeuttaminen ei riitä asiantuntijoiden houkuttelemiseksi

Viime aikoina on mediassa keskusteltu vilkkaasti ulkomaisten osaajien houkuttelemisesta Suomeen. Keskustelu keskittyy yleensä lupaprosessiin ja sen hitauteen tai ongelmiin. Lupien nopeamman myöntämisen eteen on kuitenkin tehty paljon työtä ja nykyään EU:n ulkopuoliset erityisasiantuntijat saavat luvan oikeastikin 2 viikon sisällä.

Pelkkä luvan nopea saaminen ei kuitenkaan riitä. Kun paperityöt on tehty, ihmisen pitää saada arki rullaamaan. Hänelle pitää saada verokortti, hankkia asunto, puolisolle pitäisi löytyä työtä ja lapsille päiväkotipaikka.

Havainnot muista Pohjoismaista osoittavat, että varsinkin puolison työllistyminen on avainasemassa: jos puoliso ei työllisty säällisen ajan kuluessa, koko perhe lähtee. Samanlaisia tuloksia saatiin myös muun muassa Kansainvälisten osaajien Suomi -tutkimushankkeesta, jossa selvitettiin Suomen veto- ja pitovoimatekijöitä.

Isoilla yrityksillä on omat prosessinsa asiantuntijoiden kotouttamiseen, mutta harvemmin tullaan ajatelleeksi, että myös pk-yrityssektorilla on suuri rekrytointitarve ulkomaisille erityisosaajille.

Keskuskauppakamarin tutkimuksen mukaan peräti 73 %:ssa yrityksistä osaavan työvoiman puute rajoittaa kasvua. Mitä pienempi yritys, sitä vähemmän käsiä on käytössä ja yleensä sitä vähemmän on myös tietoa ja osaamista. Asioiden selvittäminen vie aikaa.

Pk-yritysten tarpeisiin onkin nyt kehitetty uusi malli, jossa on valmiiksi kilpailutettu palveluntarjoaja auttaa asiantuntijoiden Suomeen asettautumista. Lisäksi yritys saa tukea jopa 80 % asettautumispalveluiden kuluista.

Pilottihankkeen tarkoituksena on vapauttaa yrityksen aikaa muuhun toimintaan. Toisin kuin monet muut asiat yhteiskunnassa, Suomeen asettautumispalvelut eivät hoidu netissä, vaan edellyttävät esimerkiksi käyntiä verotoimistossa. Yritykselle rahallisen hyödyn lisäksi suurin hyöty on osaavan työvoiman saaminen sekä se, että työntekijä pääsee nopeammin tuottavaan työhön.

Asettautumispalvelu on myös iso tervetulotoivotus työntekijälle. Jos alku Suomessa on hyvä, työntekijä todennäköisesti jää maahamme.

Heidi Popova

projektipäällikkö

Kokka kohti Suomea -hanke

Marina Velikova

toimitusjohtaja

Finland Relocation Services

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje