Yleisöltä

Luulo ei ole tiedon väärtti

Elämme sotavalheiden ja kaikkien emävalheiksikin kutsuttujen uutisten kulta-aikaa. Kohta kaikkia Euroopan päättäjiä on kutsuttu kutakin vuorollaan natsiksi. Putin sen aloitti.

Viimeisin on ruotsalainen kirjailija Astrid Lindgren. Hänkin on myös saanut Venäjällä natsi-imagon. Olikohan Peppi Pitkätossussa vähän liiankin rajuja piirteitä?

Muutaman entisen ja nykyisenkin maan päämiehen sanotaan myös kantavan Hitlerin kaapua hartioillaan. Heidän väitetään olevan luomassa suurvaltaa ympärilleen.

Suomestakin ollaan muka tekemässä Suur-Suomea. Voi elämän kevät! Kyllä suurvaltojen päämiesten mielikuvitus, varsinkin idässä tuottaa mitä ihmeellisimpiä väittämiä.

Tällaisen tavallisen tallaajan ymmärrys ei näytä kaikkeen riittävän. Herra Google käy kuumana, kun vanhaa historiaa on pakko ollut kerrata, ettei kaikkia väitettyä tarvitse luulla keksityksi. Silti monet tiedot jäävät kylmästi sumuverhon taa ja kehkeytyvät lopulta täysiksi valheiksi. Vaikka senkin kaiken aikaa tiedostaa, että tämä on sitä hybridi-vaikuttamista, niin sekään ei tunnu toimivan joka lähdössä.

Jälkiviisaus on myös lajissaan maailman yksinkertaisinta. Koronan hoidossa kulki myös monenlaista tietoa ja luuloakin, jotka alkuaikoina saivat aikaan paniikkia ja hysteriaa. Tämän tiedon me vain yksinkertaisesti otimme kuuliaisina vastaan piripintaan asti. Kiitokset silti täytyy päättäjille ja terveysviranomaisiille antaa koronan hyvästä hoidosta.

Maskikaupoissa ja maskien käytössä taisi päättäjienkin huulilta päästä kontrolloimatontakin tekstiä. Senioreiden liika suojelu ja Uudenmaan sulkeminen menivät nekin liian pitkiin siimoihin.

Luulla ei saa liikaa ja lähteet pitää aina tarkistaa. Se on kaiken tieteen tekemisen ja journalisminkin perusasioita. Nyt jos koskaan kaikkien päättäjienkin pitää tietää enemmän ja luulla vähemmän.

Kyllä tuo asia kuuluu meille tavallisillekin tallaajille. Luulot kannattaa aina tarkistaa. Mikä mielenkiintoisinta, niitä ei saisi levittää eteenpäin, jos ei olla varmoja. Niistä tulee helposti juoruja. Luulo ei ole koskaan tiedon väärtti.

Katriina Risku-Vartiainen

Vantaa

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje