Keskustelu työperäisestä maahanmuutosta on tällä hetkellä vilkasta, lähestyvät eduskuntavaalit vauhdittavat keskustelua. Osa puolueista ajaa voimakkaasti työperäisen maahanmuuton vähentämistä. Väitetään, että Suomeen olisi syntynyt laaja ulkomaalaisen työvoiman halpatyömarkkina, ja että suomalaiset työnantajat käyttävät hyväkseen ulkomaalaisia ja halpuuttavat työn hintaa. Nämä ovat kovia väitteitä, joille soisi esitettävän riippumatonta tutkimustietoa.
Jotta pystymme varmistamaan hyvinvointiyhteiskunnan perustan, eli korkean työllisyysasteen, tarvitsemme voimakasta työperäistä maahanmuuttoa ja jo maassa asuvien työllistämistä.
Väitteet työn halpuuttamisesta ja orjuuttavista työnantajista ovat poliittista retoriikkaa. Kansainvälinen kilpailu osaavasta työvoimasta varmistaa sen, että epärehelliset toimijat putsataan nopeasti pöydältä.
Tällä hetkellä Suomessa työskentelee yli miljoona sellaista henkilöä, jotka eivät ole enää työelämässä 2040-luvulla. Pienenevät ikäluokat eivät tätä rakoa täytä. Ajatus siitä, että vain korkeasti koulutettu ja mediaanipalkkaa tienaava (3 235 €/kk, Tilastokeskus) työvoima on tervetullutta, ei ratkaise tätä ongelmaa. Tarvitsemme tekijöitä kaikenlaisiin tehtäviin, myös aloille, joilla mediaanipalkkaan ei ylletä. Lisäksi korkeasti tienaavien huippuosaajien houkuttelu Suomeen on kummasti helpompaa, jos heidän perheilleen löytyy työtä.
Etelä-Pohjanmaalla oli joulukuussa 2022 työttömiä työnhakijoita 7,5 % työvoimasta. Tämä on Manner-Suomen osalta toiseksi alhaisin työttömyysprosentti. Alhaisin työttömyysprosentti oli joulukuussa 2022 Pohjanmaan maakunnassa, siellä työttömiä työnhakijoita työvoimasta oli 6,6 %.
Suomen Pankin analyytikkojen mukaan rakenteellinen työttömyys on Suomessa pysynyt noin 8 prosentin tuntumassa 2010-luvun puolivälistä lähtien. Olemme siis sekä Etelä-Pohjanmaalla että Pohjanmaalla todellakin siinä tilanteessa, että tarvitsemme lisää työvoimaa.
On selvää, että tarvitsemme työpaikkojen säilyttämiseen muitakin keinoja kuin työvoiman hankinnan ulkomailta. Esimerkiksi maassa oleskeleva työttömien maahanmuuttajien joukko tulee ottaa tosissaan. Heidän keskuudessaan muuttaminen työn perässä pitkiäkin matkoja ei ole ongelma. Tarvitsemme rohkeutta hyväksyä eri kulttuureista tulevien ihmisten tavat. Tarvitsemme myös rohkeutta hyväksyä se, että tulevaisuudessa emme saa kaikkia palveluita äidinkielellämme.
Tarvitsemme erityisesti rohkeutta siihen, että emme pelkää toisia ihmisiä. He, jotka tulevat tänne paremman elämän tai turvallisuuden takia, eivät vie meidän työpaikkojamme. Me teemme sen ihan itse, mikäli emme ota työvoimapulaa tosissamme.
Lähestyvät eduskuntavaalit kirvoittavat kielenkantoja entisestään, toivon että kansalaiset valitsevat uurnilla sellaisen suunnan joka johtaa kansainväliseen, avoimeen, taloudellisesti kukoistavaan ja rohkeaan Suomeen.
Timo Rantasaari
aluejohtaja, Eezy Oyj
Seinäjoki