Yleisöltä

Maailman onnellisin kansa

30 vuotta sitten pelastettiin pankkeja ja nyt sähköyhtiöitä.

Nykyisen hallituksen jäsenet olivat tuolloin pääosin taaperoikäisiä eikä heillä ole niistä ajoista erityisiä kokemuksia. Toki kesät olivat lämpimiä, aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja vain öisin satoi ja tuuli. Talvella oli upeat hanget, pakkasta kohtuullisesti ja hiihtokelit kohdallaan. Maapallon pelastustarpeista ei tiedetty mitään.

Yhtäkkiä pankkien löysästi myöntämiä valuuttalainoja alettiin periä takaisin, hyviä yrityksiä ajettiin konkurssiin ja yrittäjät sidottiin velkavankeuteen vuosikymmeniksi. Työ ja toimeentulo katosi monelta perheeltä.

Poliitikot valittivat tapahtunutta ja pesivät kätensä siirtyen sopivaan palkkiovirkaan. Vastuussa olleet eivät joutuneet korvausvastuuseen.

Aikaa kului, eikä kukaan vanhempikaan poliitikko ollut oppinut mitään.

Nyt on vuorossa sähköyhtiöiden sekä erityisessä, valtion suojeluksessa olevan Fortumin pelastaminen, jonka tukeminen tulee tälle onnelliselle kansalle liian kalliiksi. Jostain syystä Fortum ei tee sähkökauppaa samoilla, turvallisilla menetelmillä kuin muut, vaan pelaa isolla riskillä. Tietenkään kukaan Fortumin johdossa ei ole tehnyt mitään virheitä, kuten ei myöskään poliittinen johto. Kannustepalkkioita jaetaan jatkossakin?

Miljardit valuvat ulkomaille, koska kotimaassamme ei ole erityisiä tarpeita ylläpitää ja kehittää infrastruktuuria, koulutusta ja jo työssä olevien palkkatasoa.

Hoitajamitoituksia ei saada aikaan, huoltovarmuudessa on puutteita, kansalaisten elinkustannukset nousevat kohtuuttomiksi ja niistä huolimatta poliitikoille tärkeintä on hoitajien työtaistelun estäminen lainsäädännöllä.

Entä jos Teollisuusliitto esittää palkankorotustarpeita ja niiden vauhdittamiseksi aina valmis AKT aloittaa tukilakon aina uskollisten ahtaajiensa toimesta. Maallemme tärkeä vientiteollisuus joudutaan ajamaan alas. Tärkeitä terveydenhoitoon liittyviä varusteita ei saada maahan. Ovatko poliitikot huolissaan tästä ilmiöstä? Havaintojeni mukaan eivät ole, sillä heidän seuraavissa vaaleissa tarvitsemansa kannattajat katoaisivat ja eduskunnassa vietetty leppoisa kahvipöytäkeskustelu loppuisi ja he joutuisivat palaamaan mahdolliseen siviilivirkaansa.

Sähköyhtiöt ovat tehneet vuosikausia erinomaista tulosta korkeiden kulutus- ja siirtomaksujen avulla. Nyt on kuitenkin havaittu, että yhtiöiden kassat ovat tyhjät, sillä verukkeena käytetty Ukrainan sota on vienyt kaiken?

Onko näissä yhtiöissä osaava johto vai johtaako palettia Tytti Tuppurainen?

Esa Hytti

Lapua

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Kommentoi

    Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje