Yleisöltä

Maalaisjärkeä hiilijalanjälkien pienentämiseen

Jaa artikkeli

Viime aikoina on yhä kiihtyvällä tahdilla kirjoitettu ja väitelty eri tiedotusvälineissä ponnekkaasti mm. autoilun, puun ja turpeen sekä kivihiilen ym. päästöjen ”hiilijalanjälkien” vähentämisestä ja tuulivoiman vastustamisesta.

On kuitenkin jätetty huomioimatta, että halpa maalaisjärki sopisi hyvin näidenkin hommien ratkaisuun.

Tutkimustuloksetkin paljastavat, että mainituista päästöjen aiheuttajista hiili on huonoin vaihtoehto jo kansantaloudenkin kannalta. Onhan kyseessä kokonaan ulkomainen tuote.

Jokien vesivoiman ja atomin käytöstä energiaksi on ikuisesti kinattu. Viime aikoina ovat yllättäen tuulivoimalat nousseet sähköenergian tuottamisen kinastelussa kärkisijoille. Niistäkin on keksitty ihmisten terveydelle, ympäristölle ja linnustolle vahingollisia haittoja.

Tuulivoiman hyödyntämisen estämiseksi ja hillitsemiseksi on otettu ”aseiksi” mahdolliset terveyshaitat ja muut tutkimattomat mystillisetkin keinot. Tuulimyllyjen kuulumattomien äänienkin taajuuksien vahingollisuutta on yritetty luokitella haitalliseksi.

Turpeen käyttöä polttoaineena pitäisi monen nykyhallituksenkin mielestä nopeasti vähentää. Keskustapuolueenkin ministerit ovat siitä mieltä, vaikka toisin puhuvat maakunnissa. Nyt sodan sytyttyä typeriä päätöksiä on ryhdytty perumaan.

Puhtaamman energian tuottamisen keinoja tarkastellessa on helppo tulla sellaiseen tulokseen, että uusiutuvan kotimaisen käyttöä olisi varaa runsaasti lisätä. Valtiovallan pitäisi myös kannustaa ilmastolle vähemmän haitallisen energian käyttöä Suomessa.

Sähköautojen suosiminen toi valtiovallan vauhdikkaasti mukaan sekoittamaan soppaa pieneen hiilijalanjälkeen ajettaessa.

Polttomoottoriautojen nopeatahtisesta vaihtamisesta sähköllä liikkuviksi on huomattavissa ylilyöntejä. Sähköautojen hintataso on liian korkea. Lisäksi akkujen ym. valmistaminen sekä uusiminen huonontaa puhtaampiin päästöihin pääsemistä.

Suomi olisi varmasti lähes omavarainen, kun satsattaisiin vastuullisemmin tuuli-, vesi-, aurinkovoiman, maatalouden, metsien, nevojen ja järvien antamiin mahdollisuuksiin.

Puun hyötykäyttöä on paljon, sen mahdollisuuksia tulisi tehostaan niin polttopuuna energiaksi kuin teollisuudessakin. Metsissä liikkuessa ihmettelee monesti sitä, kuinka puuston taloudellinen tuotto on jätetty hyödyntämättä.

Nuorissa metsissä ja taimikoissa on ensiharvennus sekä muut hoitohommat laiminlyöty tilastojen mukaan jopa yli miljoonalla hehtaarilla koko Suomessa!

Samalla metsien hyöty tuplaantuisi, kun metsän arvopuun tuotto paranisi ja maisemanhoito tehostuisi.

Nykyään kyllä jo höpistään kiihtyvällä vauhdilla sitäkin, ettei puutakaan saisi polttaa talojen ja saunojen pesissä!

Maalaisjärjen käyttö olisi tarpeellista ja hyödyllistä, hiilijalanjälkien eli ilmastokuorman vähentämisen keinoja kehitettäessä ja keskusteluissakin. Samalla kannattaisi muistaa, että Suomi on jo tälläkin hetkellä maailman saasteettomia maita maailmassa.

Kaikissa tilanteissa kannattaa muistaa ihminen. Suomessakin pitää maaseudullakin tavallisen ihmisen pystyä elämään, asumaan ja liikkumaan paikasta toiseen. Ei hallituksemme taholtakaan pitäisi vaatia koko maailman ilmaston pelastamista ja samalla vaikeuttaa oman kansan elämisen mahdollisuuksia.

Nyt eletään kuitenkin niitä aikoja, jolloin asumis- ja polttoainekulut ovat monelle suomalaiselle vain velkaa tekemällä mahdollista maksaa.

Pentti Hautala

Töysä

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje