Yleisöltä

Maataloutta uhkaa kotikutoinen kassakriisi

Jaa artikkeli

Maatalous on ollut pitkään kannattavuuskriisissä. Maatalouden tuotantopanosten ostohinnat nousivat vuoden 2021 aikana 13 prosenttia. Ukrainan sodan myötä tuotantopanosten ostohinnat ovat nousseet merkittävästi lisää, ja se uhkaa koko Suomen ruuantuotantoa. Voidaan puhua suoraan maatalouden kustannus- ja kannattavuuskriisistä.

Luonnonvarakeskus ennusti helmikuun lopussa, että viime syksyn heikon sadon ja tuotantopanosten hintojen nousu syö keskimääräisestä yrittäjätulosta jopa puolet vuoden takaiseen verrattuna. Käytännössä tämä tarkoittaa varovasti laskettuna maatalousyrittäjille 4 euron tuntipalkkaa.

Ukrainan sodasta johtuen Ruokavirasto on lisännyt maataloustukien maksua alkusyksylle. Nämä lisätuet kattavat murto-osan nousseista kustannuksista. Kokonaispotista rahaa karkaa myös toimenpiteisiin, jolla ei ole mitään merkitystä huoltovarmuuden kanssa.

Viime viikolla kotieläintilat saivat kokea jälleen pettymystä, kun Ruokavirasto ilmoitti, että se maksaa tänä vuonna haettujen EU:n eläinpalkkioiden ensimmäiset osat eläintiloille alkuvuodesta 2023. Palkkiot on tavallisesti maksettu jo joulukuussa.

Ruokavirasto perustelee maksuaikataulun muutosta sillä, että eläinpalkkioiden järjestelmään on tullut tänä vuonna merkittäviä muutoksia. Muutokset johtuvat EU:n komission huomautuksista. Nyt on käymässä niin, että komission huomautusten maksumiehiksi ja -naisiksi ovat joutumassa tuottajat, joiden omasta joulupöydästä puuttuu pian leipä.

Asiaan on kiinnittänyt huomiota myös Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta, joka edellyttää maa- ja metsätalousministeriötä yhdessä Ruokaviraston kanssa toimittamaan selvityksen eläintukien maksamiseen liittyvistä ongelmista ja arvion toimenpiteistä sekä lisäresursseista, joiden avulla tukien maksaminen saadaan toteutettua vuoden 2022 aikana. Maa- ja metsätalousministerin on luvattava, että maataloustukien maksatukset hoidetaan aikataulun mukaan.

Maksuaikataulun muutokset aiheuttavat kassavajetta, maksuvaikeuksia, verotuksellisia haasteita sekä henkistä kuormitusta. Maatalousyrittäjät tekevät lähtökohtaisesti lainojen maksusuunnitelmat maataloustukien maksuaikataulut huomioiden. Osa näistä lainoista on valtion takaamia, joiden maksuaikataulun muuttaminen ei käytännössä ole mahdollista.

Ruokaviraston tulee noudattaa samoja sääntöjä kuin tuottajankin. Tuottaja saa esimerkiksi kovan sanktion päivänkin myöhässä olevasta tai väärin kirjatusta eläinilmoituksesta. On vähintäänkin kohtuullista vaatia, että vastavuoroisesti Ruokaviraston maksuaikataulut ovat sitovia.

Suomen huoltovarmuutta ja tuottajia emme voi uhrata epäonnistuneella tukipolitiikalla. Maatalous tarvitsee myös kiireellisesti isoja rakenteellisia ratkaisuja, joihin osallistuu myös elintarviketeollisuus.

Ministeri Kurvinen nimesi 8.7.2022 parlamentaarisen arviointiryhmän ruuantuotannon turvaamiseksi. Arviointiryhmän perustaminen on kaunis ajatus, mutta se ei vastaa akuuttiin kriisiin. Varsinkin, kun arviointiryhmän toimikausi päättyy päivää ennen eduskuntavaaleja ja työ jää seuraavalla hallitukselle.

Mitä maa- ja metsätalousministeri Kurvinen aikoo asialle tehdä tällä hallituskaudella? Maatalouden tilanne on hälyttävä.

Riikka Varila

Kuortane

Maatalousyrittäjä

Pohjanmaan Kokoomuksen toiminnanjohtaja

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje