Yleisöltä

Maltti on valttia selonteon jälkeenkin

Jaa artikkeli

Eduskunnan puhemies Matti Vanhasen mukaan ”on ymmärrettävää, että kansalaisilla olisi tarve saada selkeitä päätöksiä nopeasti”. Hän edellyttää, että eri mielipiteiden tulee päästä esille ja käydään monipuolinen keskustelu, jossa kaikki näkökulmat huomioidaan. Tämä edellytys ei ole vanhentunut ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon julkistamisen jälkeenkään.

Natoon liittymisen puolesta vedotaan siihen, että hyökkäys yhtä jäsentä vastaan on hyökkäys kaikkia vastaan. Nato-jäsenenä Suomi saisi turvaa liittolaisiltaan, mutta joutuisi sitä myös muille antamaan. Tätä ei voi sivuuttaa sillä, että ”mikään pakko Suomen ei olisi osallistua kaikkiin mahdollisiin Nato-operaatioihin ja jokainen maa päättää osallistumisestaan itse.

Saisimme siis turvaa itse, mutta emme aina olisikaan valmiita muiden auttamiseen - ristiriitaista.

Käsillä olevassa ratkaisussa on oleellista, miten Suomi parhaiten välttää joutumasta sotiin tai monenlaisen painostuksen kohteeksi.

Nato viestii toistuvasti, että ovet ovat avoinna Suomelle ja myös Ruotsille, silti sieltä kuitenkaan ei sitouduta turvatakuisiin hakemuksen käsittelyn ajaksi, mikä voi kestää kuukausista jopa vuoteenkin. Tämä on se tärkein asia, jos hakemus jätettäisiin.

Lähiviikkojen aikana Euroopassa on ollut vaaleja, joissa on saatu huolestuttavia tuloksia. Esimerkiksi Unkarissa vaalit voitti pääministeri Orbanin puolue, joka voitonpuheessaan julisti Ukrainan presidentti Zelenskyin vastustajakseen! Unkari on EU:n ja Naton jäsenvaltio.

Ranskassa pidettiin presidentinvaalien ensimmäinen kierros, jossa avoimesti Putinin kaverina Orbanin tavoin ollut äärioikeistolainen Le Pen sai huomattavan suuren äänimäärän ja pääsi toiselle kierrokselle presidentti Macronin kanssa.

Huomioitavaa on myös, kun toisen ison EU- ja Nato-valtion Italian parlamentista kolmannes poistui paikalta Ukrainan presidentin videopuheen aikana.

Ennen pääsiäistä eduskunnalle annetussa selonteossa ei oteta suoraan kantaa mahdolliseen jäsenyyteen, mutta se luo pohjan eduskunnan valiokuntien käsittelyyn.

Merkittävä asia on myös tehdyt mielipidekyselyt. HS:n viimeisin on tehty 8.-13.huhtikuuta. Liittymistä kannatti 59 %. Kaikkein myönteisimpiä olivat 70 vuotta täyttäneet (71 %).

Enintään 30-vuotiaissa kannatusta oli vain 39 prosenttia.

Risto Kuivaniemi

Lappeenranta / Ilmajoki

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje