Yleisöltä

Me menevät miehet

Jaa artikkeli

Pahalta kuulostava otsikko? Aikaamme kuuluva ilmiö? Ehkäpä. Sopii meidän ns. luomakunnan herrojen mennä itseemme.

Mihin kaikkeen on miessukupuoli historiassa tarttunut riuskien voimiensa tarmolla, niissä on tapahtunut lievästi ilmaistuna monenmoista. Sellaistakin, joka ei jälkeenpäin aina ole ollut aatamin eduksi.

Siiskö kirjoittajana kohdistan itsekritiikkiä ja näen peilissäni enemmän tai vähemmän oman arvostelevan katseeni. Aihetta on, sanoo ihmissuvun toinen osapuolikin. Onko tasa-arvokehitys saanut jo meidät miehet itsesyytöksiin? Niin voinee joku muukin laillani arvuutella.

Ilman poliittista karrikointia ja yleistystä on nähtävissä ollut 1900-luvun päätyttyä ainakin täällä lännessä voimakas naisten emansipaatio, jossa feminismiliike on ottanut otteen yhteiskunnan kaikilla sektoreilla – valtapolitiikan huipulle asti. Suomessa valittiin nainen presidentiksi, eduskunnan ja myös hallituspöydän johtajaksi.

Hyväkö niin?

Puuttumatta nyt meillä olevaan monisukupuolisuuskehitykseen on ristiriita itselläni ja itsessäni kasvanut. Miksi? Onko aikuisten miesten ja nuorukaistemme huono itsetunto ja mielentasapaino järkkynyt alemmuudentuntona ja lisääntyvinä itsetuhoajatuksina? Niinhän viimeaikaiset mielipideilmaston tutkijat ovat aavistelleet. Maaseudulle ja maatalouteen jää miehiä selvästi enemmän ja maajussille morsian -kampanjoilla on selvä tarpeensa.

Miksi juuri nuorten miesten alemmuuden tunteet, eri alkoholipäihteiden ja huumeiden käyttö on nopeasti kasvanut ja itsemurhaherkkyys ja psyykeongelmat lisääntyneet?

Kysymysten kärkeen nostan maailman nopean muutosprosessin. Se etenkin länsikulttuureissa on muuttanut paitsi ihmisten arvokäsityksiä, myös ammattijakaumaa. Naisten selvästi miehiä pitemmälle edennyt kouluttautuminen yhteiskunnan huipulla aiempaan aikaan verrattuna on osaltaan saattanut vähentää meidän miesten sopeutuvuutta asemaansa.

Mitä tarkoitan? Aiemmin ”heikomman astian” leimaa kantanut naissukupuoli on ottanut paikkansa. Ei maaseudulla ”hellapoliisin ja navettapiian roolia” haluta kantaa!

Kysynkin, onko yhteiskunnassa menty liian pitkälle eri roolijakaumien korostamisessa? Ne ovat olleet olemassa ennenkin (!) mutta itsetiedostamisessa ja omanarvon ylläpitämisessä meidän miesten on ryhdistäydyttävä. Vastakkaissukupuoliset ovat nousseet meitä monipuolisemmiksi ja yhä luovemmiksi on varmaan ansaitusti. Kärjistämällä vastakkainasettelua lisää on meidän aatamien parannettava asemaamme.

Jouko Pesonen

Alajärvi

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje