Yleisöltä

Merenkurkkuun ei tarvita lisää luonnonsuojelu-alueita

Joakim Strand (r.)
Joakim Strand (r.)
Jaa artikkeli

Ympäristöministeriön ja Metsähallituksen edustajat ajavat parhaillaan rallia rannikolla uuden luonnonsuojelu-alueen tiimoilta.

Pohjanmaan liiton puolesta olemme ottaneet asiaan kantaa jo aiemmin: Emme tarvitse lisää luonnonsuojelu-alueita Merenkurkkuun. Jo nykyisellään koetaan etenkin paikallistasolla, että luonnonsuojelualueiden vaikutus asumiseen ja väestön toimeentuloon on kielteinen.

Merenkurkun maailmanperintöalueen perustamisen yhteydessä yhteinen näkemys oli mm., että maailmanperintö ei edellytä uusia suojelu-alueita. Tästä on olemassa Länsi-Suomen ympäristökeskuksen, Metsähallituksen, Pohjanmaan TE-keskuksen, Pohjanmaan liiton sekä alueen kuntien aiejulistus.

Siinä todetaan mm., että maailmanperintöehdotukseen sisältyvien luonnonsuojelualueiden hoito ja käyttö suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä paikallisväestön ja viranomaisten kanssa. Asukkailta ja elinkeinonharjoittajilta tulevan palautteen mukaan tämä ei ole toteutunut.

Luottamuksen palautuminen edellyttää, että uusia luonnonsuojelu-alueita ei kerta kaikkiaan perusteta Merenkurkkuun ja piste.

Keskustan puoluekokouksen yhteydessä puheenjohtaja Saarikko esitti mielenkiintoisen avauksen erityistalousalueista. Parhaimmillaan tästä syntyy aito monipuolinen keskustelu arvonluonnista ja Suomen kansainvälisestä kilpailukyvystä.

Viisas valtio ymmärtää, että maa on alueidensa summa ja, että eri alueiden positiota on eri tavoin vahvistettava suhteessa niihin globaaleihin arvoketjuihin ja verkostoihin, jotka alueiden yritysten ekosysteemien näkökulmasta ovat relevantteja. Tähän kuuluu olennaisesti mm. fokusoitu TKI-politiikka.

Sen sijaan en ehkä usko, että verotasauksen ja mm. rakennerahastojen rinnalle väestöltään Shanghain yhden kaupunginosan kokoiseen maahan olisi järkevää liikaa yleisluontoisia tukirakennelmia kehittää.

Toivon joka tapauksessa, ettei aloite kutistu ”stadi vs. lande” -kuittailuun. Maakunnissa nimittäin luodaan valtaosa siitä arvosta, jonka varassa pk-seudun virastot ja pääkonttorit pyörivät.

Suomi tarvitsee ehdottomasti lisää hiljattain käyttöön vihityn Wärtsilä STH:n tapaisia globaalin huipputason keskuksia.

Vaasan Vaskiluodossa sijaitseva uusi Sustainable Technology Hub sisältää niin tutkimusta, tuotekehitystä kuin tuotantoakin. Kyseessä on konkreettinen askel Wärtsilän matkalla kohti merenkulku- ja energia-alojen hiilestä irtautumista.

Mikäli Suomessa ollaan tulevaisuudessa maailman parhaita energia- ja ympäristöteknologian systeemitason tutkimus-, kehitys-, innovaatio- sekä liiketoimintaosaamisessa, tulee rahaa aina riittämään myös korkeatasoisiin julkisiin palveluihin.

Joakim Strand

RKP:n kansanedustaja Vaasasta

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje