Silmää miellyttävän metsän valinta on hyvä alku elämyksellistä metsätapahtumaa suunniteltaessa. Metsäisten koordinaattien lisäksi kannattaa panostaa myös ohjelmaan. Ammatillisesti tuotettu ja ohjattu metsäinen harjoite nostaa metsätapahtumat uudelle tasolle.
Hyödynnä Green Care -toimintamallia ohjelmasisällön suunnittelussa. Luontoperustaisten eli Green Care -palveluiden lähtökohtana ovat asiakaskohtaiset hyvinvointitavoitteet, jotka ovat toteutettavissa ammatillisesti ohjattuna luontoelementtejä hyödyntäen. Kuten palveluille, myös tapahtumille voi asettaa hyvinvointitavoitteita.
Hyvää taustatietoa löytyy esimerkiksi forest bathing ja shinrin-yoku liittyvistä tutkimuksista. Metsillä on meihin fysiologisia hyvinvointivaikutuksia. Metsä jo ympäristönä aktivoi kehon rentoutumista. Verenpaine ja sydämensyke tasoittuu ja stressihormonien määrä laskee. Lisäksi metsillä on pyykkisiä, mielenterveyteen vaikuttavia hyvinvointivaikutuksia. Metsissä negatiiviset tunteet vähenevät ja positiiviset tunteet lisääntyvät.
Tutustu ja tutustuta metsään hyvinvoinnin näkökulmasta. Metsätapahtumassa voidaan hyödyntää ja korostaa metsän hyvinvointivaikutuksista joko mielenterveyden, sosiaalisten, fysiologisten tai esimerkiksi kognitiivisten vaikutusten näkökulmasta. Tavoite voi olla myös yleinen hyvinvoinnin tukeminen ja voimaantuminen.
Tilaisuuden vaikuttavuutta lisätään määrittelemällä, miten ja miksi valittua hyvinvointitavoitetta tavoitellaan osallistujien luontoyhteyden, osallisuuden ja kokemuksellisuuden vahvistamisen kautta, ts. valitaan tavoitetta tukevat menetelmät, harjoitteet ja ohjaaja.
Moniaistinen luontokokemus vahvistaa läsnäolon kokemusta ja kokemusta olla osa luontoa. Luontoyhteys on yhteydessä paitsi hyvinvointivaikutusten syntymiseen myös luontosuhteen ja ympäristövastuullisuuden kehittymiseen.
Metsäinen ohjattu, osallistava ja kokemuksellinen tilaisuus, jossa tavoitteena on vahvistaa osallistujien hyvinvointia metsäelementtejä aistimalla itsenäisesti ja sosiaalisesti ryhmänä, voi olla käänteentekevä kokemus myös järjestön sisäisen kehittymisen kannalta.
Hyödynnä valmiita malleja ja teemaan perehtyneitä asiantuntijoita. Yhteystietoja löytyy googlettamalla sanoja metsämieli, terveysmetsä.
Perehdyit aiheeseen joko itse tai hyödynnät ohjelmajärjestelyissä muiden asiantuntijuutta, muista oleellinen: metsätilaisuuksiin kannattaa aina sisällyttää myös tavoitteellisesti ohjattuja osallistavia hyvinvointia tukevia kokemuksia. Metsätapaaminen voi siis olla jotain muutakin kuin retkieväistä nauttimista.
Metsäiset kokoontumiset ovat mahdollisuus tarjota, tuottaa ja sanoittaa metsäevästä myös mielelle ja keholle, ja tuottaa siten lisäarvoa järjestötoimintaan.
Metsävoimaa järjestötoimintaan -hanketta rahoittaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto. Hankkeen päätöstilaisuus on 8.6. Seinäjoella Kyrkösjärven metsämaisemissa.
Maarit Aho
Metsävoimaa järjestötoimintaan -hanke
Seinäjoki