Mistä aluevaaleissa äänestetään

Vuoden 2023 alusta vastuu sosiali- ja terveyshuollon ja pelastustoimen palvelujen järjestämisestä siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä 21 hyvinvointialueelle, poikkeuksena Helsinki.

Aluevaaleissa valitut valtuutetut valitsevat hyvinvointialueille johtajan ja muut tarvittavat viranhaltijat. He hyväksyvät jo pitkään uudistusta valmistelleen työryhmän esitykset ja varmistavat alueillaan siirtymäkauden sujumisen, kuten henkilöstön siirtymisen kunnilta hyvinvointialueiden palvelukseen.

Nämä valituiksi tulevat aluevaltuuston jäsenet ovat paljon vartijoina.

Aluevaltuusto vastaa jatkossakin oman alueensa sote- ja pelastuspalveluiden järjestämisestä ja rahoituksesta.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen muodostavat Alajärvi, Alavus, Evijärvi, Ilmajoki, Isojoki, Isokyrö, Karijoki, Kauhajoki, Kauhava, Kuortane, Kurikka, Lappajärvi, Lapua, Seinäjoki, Soini, Teuva, Vimpeli ja Ähtäri.

Nähtäväksi jää, miten eri kuntien palvelut lopulta järjestyvät.

Kuntien lähipalvelut eivät saa huonontua, muussa tapauksessa uudistuksen valmistelutyö on epäonnistunut. Jokaisessa kunnassa on ehdokkaita eri puolueista.

Näissä vaaleissa voi äänestää oman hyvinvointialueen ehdokkaita yli kuntarajojen. Tärkeintä on, että tulevaan aluevaltuustoon tulee valituksi asiantuntevia henkilöitä, jotka haluavat kehittää julkisin varoin toteutettavia sosiaali- ja terveyspalveluja sekä palo- ja pelastustointa kattavasti koko hyvinvointialueella.

Aluevaltuuston haasteita tulevat olemaan vanhustenhoito, mielenterveystyön matalan kynnyksen palvelut sekä lastensuojelutyö. Vaaleissa on tärkeintä äänestäminen.

Eila Huhta (sd.)

perusturvalautakunnan jäsen

aluevaaliehdokas

Lapua

    Jaa artikkeli