Yleisöltä

Mitä sukupuoli ja transsukupuolisuus on?

Koska kansanedustaja Mäkynen on jakanut harhaanjohtavaa tai puutteellista tietoa sukupuolesta, me Lakeuden Sateenkaaressa haluamme ohjata oikean tiedon äärelle. Lisää tietoa sukupuolen moninaisuudesta saa meidän lisäksemme esimerkiksi Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksesta.

Sukupuoli ymmärretään usein kahtena vastakkaisena kategoriana, naisena ja miehenä. Sukupuolella on kuitenkin sekä biologinen että sosiaalinen ilmiö. Suomen kielessä sukupuolelle on vain yksi, kahtiajakoon viittaava sana, mutta esimerkiksi englannin kielessä biologiseen sukupuoleen viitataan termillä sex ja sosiaaliseen sukupuoleen termillä gender.

Biologinen ja sosiaalinen sukupuoli eivät ole vastakkaisia vaan rinnakkaisia kategorioita. Biologisen sukupuolen ajatellaan perustuvan anatomiaan, kromosomeihin ja hormoneihin. Sosiaalinen sukupuoli taas käsittää sukupuolen sosiaaliset, kulttuuriset ja yhteiskunnalliset ulottuvuudet, jotka rakentavat sukupuoli-identiteettiä.

Biologiseen sukupuoleen liittyvä kaksijakoinen ajattelu juontuu nais- ja miessukupuolen kyvystä lisääntyä yhdessä. Tämä binäärisyys ei kuitenkaan heijasta edes biologisten sukupuolten moninaisuutta. Esimerkiksi Fausto-Sterlingin arvion mukaan 1–2 prosenttia lapsista syntyy niin, että sukuelimet ovat tulkinnanvaraiset.

Kromosomitasolla variaatioita on paljon enemmän, kuin arvaattekaan, usein yksilön itse siitä edes tietämättä. Sukupuoli on siis myös biologian tasolla nais-mies-jaottelua moninaisempi ilmiö.

Biologista sukupuolta enemmän ihmiseen vaikuttaa sosiaalisena sukupuoli.

Nimenomaan kulttuurisesti rakentunut sukupuoliero säätelee eri sukupuoliin kuuluvien sosiaalistumisprosesseja eli esimerkiksi sitä, miten kasvatetaan ja kohdellaan. Sukupuolta tuotetaan jatkuvasti toteuttamalla siihen liittyviä yhteisön jakamia konventioita, normeja ja rooleja (Tripodi 2011: 13–14).

Sukupuoli sekä biologisena että sosiaalisena konstruktiona on tärkeää ymmärtää, jottei ulkoista anatomiaa käytettäisi ainoana perusteluna yksilöiden kategorioimisessa sukupuoliin. Esimerkiksi syntyminen anatomialtaan naaraaksi ei riitä selittämään sitä, miten yksilöä tarkastellaan ja kohdellaan, vaan myös kulttuuriset konventiot vaikuttavat.

Transsukupuolisuus taas tarkoittaa, että ihmisen sukupuoli-identiteetti eli tunne siitä, mitä sukupuolta on sisäisesti, on ristiriidassa hänen syntymässä määritetyn biologisen sukupuolensa kanssa. Joskus sukupuoliristiriitaa helpottaa sopivan nimen käyttö, toisinaan tarvitaan hormonihoitoa, joskus leikkauksia.

Kaikki transihmiset eivät kaipaa leikkauksia, mutta oikea sukupuolimerkintä henkilötiedoissa helpottaisi elämää huomattavasti. Ja emmekö me kaikki halua, että läheisillämme on hyvä olla itsessään?

Julla Laurila

tiedottaja

Lakeuden Sateenkaari ry

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje