Yleisöltä

Miten maakunnan sosiaali- ja terveysuudistus etenee?

Jaa artikkeli

Lukiessani ehdokkaiden vaalikirjoituksia ja -mainoksia huomaan, että sotevalmistelua on viety juuri samansuuntaisesti eteenpäin kuin mitä kirjoitusten ja mainosten sisältö on.

Sekä valmistelussa että kirjoituksissa puolustetaan mm. lähipalveluita, perusterveydenhoitoa, ikäihmisten palveluita, nuorten mielenterveyspalveluita, nopeaa hoitoon pääsyä, palveluseteliä sekä jokaisessa kunnassa mahdollisimman lähellä olevaa paloasemaa ja ambulanssia.

Tältä osin ehdokkaiden vaalikirjoituksilla ja meillä soten poliittisessa ohjausryhmässä sekä valmistelua tekevässä virkamiehistä koostuvassa väliaikaisessa toimielimessä eli Vate:ssa, on samansuuntainen näkemys. Uudistuksen valmistelussa on mukana reilusti yli sata virkamiestä koko maakunnan alueelta ja laaja joukko kaikkien poliittisten puolueiden edustajia sekä joukko sidosryhmiä.

Tavoitteena on turvata yhdenvertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut Etelä-Pohjanmaalla asuinpaikasta riippumatta, keventää hyvinvointi- ja terveyseroja, parantaa palveluiden saatavuutta, turvata ammattitaitoisen työvoiman saaminen, vastata yhteiskunnan muutoksiin ja hillitä kustannusten kasvua.

Tavoitteet ovat hyvin kunnianhimoisia, kun samanaikaisesti maakunnan palvelujen laatu, palkat ja perittävät maksut harmonisoidaan yhtenäiseksi tulevalla hyvinvointialueella.

Monelle ehdokkaalle voi tulla yllätyksenä se, että tällä hetkellä laskennallisesti valtiolta tuleva 791,3 miljoonaa euroa on tarkkojen kriteerien takana. Nämä kriteerit ja laskentakertoimet ovat terveydenhuollon, ikäihmisten- ja sosiaalihuollon palvelutarve, asukasperusteisuus, asukastiheys, hyvinvointi- ja terveyskriteerit sekä palo- ja pelastuksen riskitekijät.

Lähivuosina rahan riittävyys ja priorisointikohteet tulevat keskusteluun mukaan, koska maakunnan suurimpien haasteiden tiedetään olevan väestön väheneminen, työvoimapula sekä tulevien vuosien rahoituksen pieneneminen asukasvähenemän vuoksi.

Uskon, että uudistuksen valmistelu pyritään tekemään niin laadukkaasti ja hyvin, että suunnitelmalla on mahdollista edetä usean vuoden ajan ja hyvinvointivaltuuston ei tarvitse tehdä suuria muutoksia.

Esko Lehtimäki (kesk.)

Etelä-Pohjanmaan Sote-poliittisen seurantaryhmän puheenjohtaja ja virkamiesvalmistelun Vate:ssa mukana poliitikon roolissa

aluevaaliehdokas

Teuva

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje