Yleisöltä

Miten voisin auttaa ruoantuottajaani?

Jaa artikkeli

Maatalousyrittäjien edustajat ovat jakaneet joukkoviestimien kautta huolensa meille kuluttajille siitä, että kohta ei kannata tuottaa ruokaa meille. Olen sen kokenut avunpyyntönä. Mutta miten elintarvikeketjun loppupäässä oleva kuluttaja voisi auttaa ketjun alkupäässä olevaa alkutuottajaa saamaan reilummin toimeentulonsa meidän kuluttajien elättämisestä?

Me kuluttajathan maksamme kiltisti ruoasta, mitä siitä pyydetään. Yhden osan verojen ja maataloustukien kautta ja toisen osan kaupan tai ravintolan kassalla.

Otan esimerkin. Kotimainen täysjyväjälkiuuniruisleipä, luomu 300 g, maksaa tätä kirjoitettaessa eräässä kaupassa 1,75 euroa. Rukiin osuus 85 prosenttia. Tätä kirjoitettaessa Hankkija maksaa luomurukiista 240 euroa tonnilta eli 24 snt/kg. Tuon leivän hinnasta viljan osuus on siis reilu 6 senttiä. Voisin maksaa hyvin tuosta leivästä 1,80 euroa, jos se viisi senttiä kulkeutuisi viljelijälle kohonneitten tuotantokustannusten kattamiseen. Mutta miten se onnistuisi niin, etteivät välikädet kiristä sitä itselleen?

Maa- ja metsätalousministerikään ei ole voinut mitään markkinavoimille.

Maatalouden pitää tietysti olla kannattavaa ihan poikkeusolojakin ajatellen. Elintarvikkeitten huoltovarmuuden pitää perustua omavaraisuuteen. Ja koska nykyaikainen elintarvikeketju pellolta pöytään on varsin energiasyöppö, niin myös energiahuoltovarmuuden pitäisi olla omissa käsissä.

Luulisi, että omaan ja uusiutuvaan energiaan siirtyminen tuokin tähän lisää varmuutta sekä työtä ja toimeentuloa erityisesti maaseudulle hajautetun energiantuotannon myötä.

Markus E. Myllymäki

Vaasa

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje