Yleisöltä

Musiikki täyttää kirkot

Jo ensimmäiset soinnut kirkon uruista liikuttavat, ja virsien veisuu urkujen säestyksellä kirkkokuoron tai esilaulajaryhmän tuella on riemullisen hoitavaa. Suuret musiikin kirkkoteokset kuten Bachin Passiot, Händelin oratoriot, Haydnin vuodenajat ja Mozartin Requiem ym. nostavat kyyneleet silmiini. Liikutun ja itken ilosta niitä kuunnellessani.

Taizelaulujen yksinkertaiset sävelet ja useaan kertaan toistetut säkeet ovat rukouksiani. Tuomaslaulujen, nuorten laulujen ja lasten virsien ilosanoma ovat Jumalan ylistystä, kiitosta ja toivoa tulvillaan, haluan niitä laulaessani usein taputtaa Jumalalle, nostaa käteni ylös ja jopa tanssia hänen kunniakseen.

Helsingissä asuessani lauloin afro-amerikkalaista gospelia Gospel Helsinki -kuorossa. Nautin gospelin riemullisesta ylistyksestä bändin säestyksellä ja mielelläni laulan sitä koko kehollani.

Gospelin juuret ulottuvat 1700-luvun lopulle. Orjat lauloivat puuvillapelloilla yksinkertaisia hymnejään vapauden kaipuussaan. Laulaminen antoi voimaa kestää kurjat olosuhteet ja kovan työnteon. Itselleni gospelin ydin kirkastui Gospel Helsinki -kuoron matkalla nykygospelin juurille Chicagoon ja osallistumisella afroamerikkalaisiin iloa ja riemua pursuaviin jumalanpalveluksiin. Tämänkin päivän ihmiselle gospelin ilosanoma voi olla lepoa arjesta ja kirkastaa evankeliumin sanomaa.

Vaasan seurakuntien musiikkitarjonta on monipuolista, olen siitä nauttinut ja toivon sen jatkuvan ja yhä monimuotoistuvan. Kuoro- ja bänditoimintaa on lapsille, nuorille ja aikuisille. Tarvitaan vaativaa musiikillista osaamista edellyttävä kuoro vaativien kirkkoteosten esittämiseen. Tarvitaan myös perinteinen kirkkokuoro ja urkujen soitto jumalanpalveluksiin virren veisuun tueksi, mutta virsiä voi välillä laulaa bändienkin säestyksellä. Uskon myös, että matalan kynnyksen, lähes laulutaidottomien kokeilukuoron, tyyliin ”gospelia kaikille” muutaman kerran vuodessa kiinnostavan seurakuntalaisia. Tämä voisi olla yhteinen usean seurakunnan hanke.

Hengellinen, monimuotoinen musiikki hoitaa ja täyttää kirkot. Tämän koemme taas joulun alla.

Paula Viertola

Vaasa

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje