Yleisöltä

Muuta meille – edes talveksi

Näin sanotaan rivien välissä Seinäjoen ja Kokkolan tuoreimmissa pr-kampanjoissa, jotka on suunnattu myös Vaasaan.

Vaasan Sähkön perus- ja tuulisähkön hintoja nykyasiakkaille on korotettu rajusti ja julkisuudessa on kerrottu jatkuvista korotuspaineita. Kilowattitunnin hintaluokka vaihtelee yli 30 sentin paremmalla puolen.

Samaan aikaan Kokkolan Energia Oy ja Seinäjoen Energia Oy ovat päättäneet hintakatosta. Siitä huolimatta, että Kokkolan Energia ehti ilmoittaa elokuussa lokakuun alusta uudeksi kilowattitunnin hinnaksi 46,29 senttiä. Runsaan palautteen myötä energialaitos oli pakotettu hakemaan uusi ratkaisu, hintakatto, joka takaa että yhtiö laskuttaa kokkolalaisilta asiakkailtaan sähköenergiasta enintään 16 senttiä/kWh (HS 9.9.).

Yhtiö suunnittelee alueen yrityksille omaa hinnoittelua ja luopuu toistaiseksi sähkön myynnistä Kokkolan ulkopuolelle (Yle 2.9.).

Seinäjoen Energian strategia perustuu omavaraisuuteen ja yhtiö myy lokakuusta lähtien sähköenergiaa seinäjokisille 10,20 sentin hintaan, kun siihen saakka hinta on ollut 6,8 senttiä/kWh.

Vaasan Sähkön laskurin omakotitalossa asuvan nelihenkisen perheen sähkönkulutus on vuodessa arviolta 19 000 kilowattituntia. Nykytilanteessa esimerkin perheen sähkölaskut vuodessa ovat useita tuhansia euroja edullisempia niin Seinäjoella kuin Kokkolassa verrattuna Vaasassa asuviin Vaasan Sähkön asiakkaisiin.

Mistä nuo tuhannet eurot sähkölaskuihin tulee lapsiperheillä tai esimerkiksi eläkeläisillä?

Monin paikoin Suomea on kehitystä, jossa oman kaupungin sähköyhtiö myy edullisempaa sähköä oman kaupungin asukkaille ja veloittaa korkeampaa markkinahintaa muilta (MTV uutiset 25.8.). Tämä tarkoittaa, että kriittiset veto- ja pitovoima tekijät kotitalouksille ja yrityksille on sisäistetty muissa kaupungeissa huomattavasti paremmin kuin Vaasassa.

Hintakattoratkaisut ovat poliittisia valintoja, joista kiistatta seuraa miljoonien tappiot, mutta ratkaisuihin on päädytty yksimielisesti keskusteluissa omistajien kanssa viimeistään tässä poikkeuksellisessa tilanteessa.

Pidän lähtökohtaisesti kyseenalaisena tilannetta, jossa julkisomisteiset yhtiöt takovat tulosta kuluttajien ahdingolla.

Hintakattopolitiikan aikakaudella kuluttajan aito mahdollisuus valita mistä sähkönsä ostaa toteutuu kovin huonosti, jos ollenkaan. Parhaiten taas tilanteessa, jossa on itse valmis liikkumaan edullisemman arjen perässä.

Sähkön hintakehitys näkyy jo nyt omakotitalojen markkinatarjonnassa Vaasan seudulla. Sen lisäksi, että roimat korotukset sähkönhinnassa ovat kotitalouksissa vakava asia, miettikää mitä se on valmistaville yrityksille kilpailukyvyssä tai lopputuotteen kysynnälle. Korkea sähkönhinta ei rohkaise yrityksiä investoimaan kalliimpaan tuotantoon, vaan pikemminkin pakottaa harkitsemaan tuotannon sopeuttamista ja supistuksia.

Pidän hämmästyttävänä, miten köykäisin ottein vaasalaiset ja Vaasan Sähkön asiakkaat suhtautuvat sähkönhinnan jatkuviin korotuksiin. Nyt jos koskaan on rahanarvoista ladata sekä päättäjille että sähköyhtiölle painetta käynnistää vakava keskustelu vaasalaisesta sähkönhinnasta. Maakunnan keskuskaupungissa Vaasassa tarvitaan veto- ja pitovoimatekijöitä sähkönhintakehityksestä riippumatta.

Susanna Koski (kok.)

kaupunginvaltuutettu

Vaasa

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Kommentoi

    Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje