Yleisöltä

Näin hyödyt verojen maksamisesta

Viimeaikaisen verokeskustelun pohjalta tulee mieleen, että ehkä Suomessa koko elämänsä asuneena jokainen ei aina tule ajatelleeksi, millä kaikilla tavoilla hyödymme verojen maksamisesta. Lähes jokainen suomalainen käyttää yhteiskunnan etuja, mutta unohtuvatko ne itsestäänselvyyksinä?

Elämänsä aikana suomalainen aloittaa terveyspalvelujen käytön jo äitinsä kohdussa, ja saa ensimmäiset vaatteensa äitiyspakkauksesta. Syntymään pääsee sairaalaan, ja neuvola turvaa kasvua ja kehitystä. Tiesitkö, että neuvolasysteemi on yksi suomalaisten tuottoisimmista keksinnöistä? Lapsilisän maksaminen alkaa heti lapsen synnyttyä. Vanhempi saa jäädä töistä kotiin hoitamaan lastaan, ja saa rahallista tukea tähän. Kun töihin paluun aika koittaa, vanhemmat voivat turvallisin mielin viedä lapsen päiväkotiin maksaen vain murto-osan kustannuksista.

Koulutus on varmasti sote-palveluiden jälkeen konkreettisin asia, joka yhteiskuntamme takaamasta turvasta tulee mieleen. Oppivelvollisuus kestääkin meillä esikoululaisesta täysi-ikäiseksi, ja tänä aikana lapsi saa koulusta opetuksen lisäksi lämpimän ruoan. Vielä oppivelvollisuuden jälkeenkin voi opiskella ilmaiseksi, saada opintotukea ja asumistukea.

Työikäisenä sosiaaliturva auttaa, jos sattuu sairastumaan, loukkaantumaan tai vammautumaan, tai työpaikka lähtee alta. Myös työterveyden kustannuksista 50–60 % tulee Kelan maksettavaksi. Kela-korvausta saat myös lääkkeistä ja kuntoutuksesta. Työttömyyden sattuessa on oikeutettu korvauksiin, tarvittaessa toimeentulotukeen, ja voi käyttää te-toimiston palveluita.

Työiän jälkeen etenkin sosiaali- ja terveyspalvelujen merkitys ihmiselle on tärkeä. Varmasti kaikki toivomme, että vanhuuden koittaessa saamme tasokasta hoivaa ja huolenpitoa.

Näiden kaikkien lisäksi yhteiskuntamme ylläpitää puolustusvoimia, joiden merkityksestä naapurimaamme on viime aikoina muistutellut. Natoon liittyminen ei vähennä tarvetta omille puolustusvoimille. Verovarojen avulla valtio huolehtii, että mistään näistä edellä mainituista asioista meidän ei tarvitse itse murehtia.

Tässä lyhyesti jokapäiväisiä, itsestään selviä asioita, joita verorahoillamme kustannetaan. Eduskuntavaalien alla nämä ovat tärkeitä pohdittavaksi: Millaisten arvojen ja tekojen puolesta äänestät? Nämä yhteiskuntamme palvelut ovat Suomen menestyksen kivijalka, ne mahdollistavat monia asioita meille kaikille tulotasosta tai taustasta riippumatta. Ovatko jotkut näistä palveluista mielestäsi sellaisia, jotka voi lopettaa kokonaan tai siirtää vain hyväosaisimmille rahalla ostettaviksi?

Piia Äijö

Jenni Kuisti

Etelä-Pohjanmaan Vihreät

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje