Yleisöltä

Nato, akkutehdas ja kansallisarkisto

Joakim Strand (r.)
Joakim Strand (r.)
Jaa artikkeli

Kulunut viikko oli monella tapaa vauhdikas ja merkittävä.

Eduskunnassa yhdyimme tiistaina selvin numeroin valtioneuvoston kantaan, jonka mukaisesti Suomi hakee viipymättä Nato-jäsenyyttä.

Itse näen suurta potentiaalia erityisesti vahvalle pohjoismaiselle yhteistyölle Naton sisällä. On myös hyvä muistaa, että pitkän aikavälin kokonaisturvallisuuden ja kestävän hyvinvoinnin näkökulmasta suurimmat riskit liittyvät edelleen jo aiemmin tunnistettuihin kansallisiin ja maailmanlaajuisiin haasteisiin esimerkiksi kestävässä kehityksessä, huoltosuhteessa ja hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjassa, maailmantaloudessa sekä globaalissa eriarvoistumisessa.

Erityisesti johtamani tulevaisuusvaliokunta on korostanut, kuinka teknologiseen osaamiseen sekä teknologiaan liittyvän huoltovarmuuden merkitys turvallisuuspolitiikassa on kasvanut.

Suomen on pidettävä entistäkin paremmin huolta teknologisesta osaamisestaan ja myös omavaraisuudesta strategisen teknologian osalta. Vahva talous ja sivistynyt kansa on turvallisuutemme kulmakivi.

Suomella on uniikki mahdollisuus toimia globaalina suunnannäyttäjänä erityisesti energia- ja ympäristöteknologian systeemitason osaajana. Toivon sydämestäni, että näitäkin asioita voitaisiin edistää yhtä päättäväisesti ja hyvässä hengessä kuin Nato-jäsenyyden hakemista.

Viikon aikana moni alueemme näkökulmasta tärkeä asia edistyi hienosti. Haluan erityisesti kiittää ministeri Petri Honkosta, joka torstaina asetti uuden työryhmän arvioimaan Kansallisarkiston Vaasan toimipaikan tilannetta ja tulevaisuutta.

Olen käynyt Honkosen kanssa asian tiimoilta hyviä keskusteluita ja on ollut ilo työstää asiaa positiivisessa hengessä myös ministeriön virkamiesten sekä edellisen ministeri Kurvisen kanssa.

Kyse on kaikkien pohjalaismaakuntien yhteisestä historiasta ja kulttuuriperinnöstä, joten toivon ja uskon, että laaja pohjalaisrintama aktiivisesti ja konkreettisesti osallistuu arkiston Vaasan toimipaikan kehittämiseen.

Hyviä uutisia tuli myös FREYR Batteryn suunnalta, joka ilmoitti tarvitsevansa jopa 40 hehtaaria suuremman tontin Vaasan akkukennotehtaalleen.

Pahimman koronakurimuksen jälkeen on myös hienoa huomata, kuinka kaupungilla alkaa olla taas pöhinää, tapahtumia ja mukavia vieraita.

Viikon aikana heitä oli Vaasassa pitkälle toista tuhatta sekä kotimaasta että ulkomailta: Kunnallisjohdon seminaari, Kielikeskuspäivät, Merenkurkun neuvoston vuosikokous, vetytalousdelegaatio Hollannin Groningenista jne.

Itse haluan erityisesti onnitella Vaasan Yrittäjänaisia, jotka viikolla viettivät hienon yhdistyksen 75-vuotisjuhlia!

Joakim Strand

RKP:n kansanedustaja Vaasasta

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje