Yleisöltä

Nokitan toisella miljardilla

Eduskuntavaaliehdokas Tommi Mäki luettelee 14.2. poimintoja (lue leikkauksia) kokoomuksen vaihtoehtobudjetista.

Talouselämän arviointineuvosto, valtionvarainministeri ja monet puolueet näkevät sopeutustarvetta yhdeksän miljardia kahdessa vaalikaudessa, kuusi miljardia neljässä vuodessa.

Se on 1,5 miljardia vuodessa, Mäen laskelmassa 250 miljoonaa neljässä vuodessa, toki vain poimintoina.

Mäki leikkaisi pienituloisilta asumistukea ja toimeentulotuen asumismenoista -510 miljoonaa sekä ansiosidonnaisista tuista -365 miljoonaa, joista vain osa on valtion budjetista. Mäki on siis myös yrittäjien asialla.

-40 miljoonaa on julkisen sektorin palkkatukea ja työllisyyspoliittista tukea. Työllistäminen hankaloituu, vaikka kokoomuksen tärkeänä tavoitteena on työllisyyden ja työnteon kautta saatava talouskasvu. -100 miljoonalla siirryttäisiin (Sipilän hallituksen lanseeraamaan) kehitysyhteistyön sijoitusmuotoon, tuoton kasvattamiseen kehitysyhteistyön nimissä, valtion omaisuudella (myymällä ja sijoittamalla?).

Nyt nokitan kotitalousvähennyksen vaikutuksella valtion verotuloihin, joka on ollut vuodesta 2009 keskimäärin -400 miljoonaa, enimmillään -460 miljoonaa vuodessa ja yhteensä -7,5 miljardia menetettyjä valtion verotuloja 25 vuoden aikana.

Kotitalousvähennys on vain veroa maksaville. Mitä pienempi maksettu veromäärä, sitä pienempi vähennys. Ja nollasta on paha nyhjästä. Päinvastoin, vähennystä ovat käyttäneet hyvätuloiset sitä enemmän, mitä suuremmat tulot ovat.

Tuore tutkimus osoittaa kotitalousvähennyksen vaikutuksen olevan +-0 työllistämiseen, palveluiden käyttöön ja harmaaseen talouteen, joihin se on suunniteltu.

Vähennys rikkoo perustuslain ja yhdenvertaisuuslain määräyksiä. Lait kieltävät ihmisten eri asemaan asettamisen ja syrjimisen minkään syyn, tässä tapauksessa taloudellisella perusteella.

Talven sähkövähennyksen ja sähkötuen valmistelussa huomioitiin em. lakien säätämä yhdenvertaisuus. Näin ei ole kotitalousvähennyksessä. Lakien sisällä on vakava ristiriita.

+450 miljoonaa on lähes kolmasosa 1,5 miljardin sopeutustarpeesta vuodessa. Iso raha, joka on helposti saatavissa valtion verotuloksi kotitalousvähennys poistamalla.

Kysyn Mäen mielipidettä valtion verotulojen kasvattamisesta tällä tavoin? Käytämmekö nämä +450 miljoonaa yksityiseen hyvinvointiin vai turvaammeko yhteisen Suomen tulevaisuutta kestäväksi?

Risto Holtti

Maalahti

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje