Yleisöltä

Nuoret näkevät yrittäjyyden jo yhtenä uravaihtoehtona

Jaa artikkeli

Tänään vietetään Yrittäjän päivää – jo 25. kerran. Tuossa ajassa yrittäjyyden arvostus ja ymmärrys sen merkityksestä yhteiskunnalle ovat menneet eteenpäin. Moni nuori näkee yrittäjyyden yhtenä mahdollisena uravaihtoehtona. Tästä kertovat esimerkiksi Talous ja nuoret TATin vuosittaiset Nuorten tulevaisuusraportti -kyselyn tulokset.

Kyselyn mukaan 68 prosenttia yli 14 000 n. 14–19-vuotiaasta vastaajasta oli sitä mieltä, että yrityksillä ja yrittäjyydellä on merkittävä rooli yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta. Kiinnostavaa tuloksissa oli myös se, että kouluissa ja järjestöissä yrittäjyyskasvatuksen saralla tehty työ edesauttaa selvästi tämän ymmärryksen syntymisessä.

Esimerkiksi sellaiset nuoret, jotka olivat suorittaneet Yrityskylä-oppimiskokonaisuuden 6.- ja 9.-luokalla ymmärsivät yritysten ja yrittäjyyden merkityksen 15 prosenttiyksikköä korkeammalla tasolla kuin ne nuoret, jotka eivät ole osallistuneet Yrityskylään. Nykyisin peräti 86 prosenttia kaikista Suomen 6.-luokkalaisista ja 83 prosenttia 9.-luokkalaisista suorittaa kyseisen oppimiskokonaisuuden oman alueensa oppimisympäristössä.

Noin 36 prosenttia nuorista ajattelee, että voisi toimia yrittäjänä. Lähes yhtä moni kokee, ettei voisi toimia yrittäjänä ja kolmannes nuorista on epävarma suhtautumisestaan. Syitä yrittäjyysinnon puutteeseen oli monia. Yrittämisen aloittaminen koettiin vaikeaksi, nuori ei uskonut menestyvänsä yrittäjänä tai yrittäjyys koettiin liian suureksi riskiksi.

Merkittävin syy sille, miksi yrittäjyydestä ei innostuttu, oli kuitenkin kiinnostuksen puute. On vaikea olla kiinnostunut jostakin, mistä ei tiedä. Tuloksista voi päätellä, että nuorten näkemys yrittäjyydestä on edelleen varsin perinteinen ja suppeakin. Mikäli nuorille välittyisi aiempaa monipuolisempi ja ajankohtaisempi kuva yrittäjyydestä, voisi se lisätä kiinnostusta yrittäjyyttä kohtaan – myös niiden nuorten keskuudessa, jotka ehkä vierastavat perinteisiä yrittäjyyteen liittyviä käsityksiä ja arvoja.

Paljon on siis vielä tehtävissä yrittäjyysinnon edistämiseksi. Nuoret tarvitsevat lisää tietoa, opetusta ja esikuvia yrittäjyydestä. Tänä Yrittäjän päivänä 20 000 nuorta pääsee yrittäjyyden äärelle Talous ja nuoret TATin järjestämissä juhlissa, tapahtumissa ja työpajoissa. Ehkä joku saa tänään kipinän yrittäjyyteen.

Jenni Järvelä

toimitusjohtaja

Talous ja nuoret TAT

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje