Mikään hallitus ei voi saada kiitettävää työtodistusta, koska hallituksen kokoonpanosta riippumatta aina silloisen opposition mielestä hallitus ei osaa tehdä mitään oikein.
Minä annan poliittisesti sitoutumattomana tälle 76. hallitukselle, Sanna Marinin hallitukselle, yleisarvosanan hyvä. Etenkin, kun alkuperäiseen hallitusohjelmaan jouduttiin lisäämään kansan suojelu koronaviruksilta ja Ukrainan sodan epäsuorat vaikutukset Suomen talouteen.
Suomessa Venäjän naapurina samaistuttiin Ukrainaan ja tajuttiin, että Suomen pitää liittyä Natoon. Saatiin kerta heitolla loppumaan 20 vuotta kestänyt juupas-eipäs-väittely Natosta.
Ulkoministeri ja puolustusministeri ovat toimineet hyvin päätöksen toimeenpanemiseksi.
Myös sosiaali- ja terveydenhuollon 15 vuotta kestänyt uudistus saatiin maaliin.
Väestön suojaaminen kulkutaudeilta on osa sotea. Koronavirus oli ja on poikkeuksellisen tarttuva ja tappava virus. Viruksia vastaan tarvitaan räätälöity rokote. Sitä odotellessa jouduttiin määräämään hallinnollisia kokoontumisrajoituksia suositusten lisäksi, ettei terveydenhoito, etenkään tehohoito, romahda. Kokonaisuudessa hallitus selvisi tästä koettelemuksesta tukijoukkoineen hyvin. Vertailu pitää tehdä muihin maihin, koska lähimenneisyydestämme ei vastaavaa löydy.
Jälkikäteen oppositio on moittinut hallitusta siitä, että se otti lisää lainaa, mutta oppositio ei ole kertonut tarkemmin, että mihin tarkoituksiin oli turha ottaa lainaa.
Suomen julkinen velka on suhteellisesti EU-maiden keskitasoa. Luottoluokituslaitokset Fitch Ratings ja S&P Global Ratings ovatkin antaneet valtion pitkille lainoille toiseksi parhaan luottoluokan AA+ (vakaat näkymät).
Hallitus on päässyt ilmaston lämpenemisen hillintätoimien osalta vähällä. Sen kun asetti vaan Suomen tavoitteeksi hiilineutraaliuden vuoteen 2035 mennessä.
Teollisuus näki siinä bisneksen, kun vanha saastuttava ja energiasyöppö tekniikka vaihdetaan päästöttömään ja energiaa säästävään tekniikkaan. Energian tuotantopuolella on puhtaan tuulisähkön tuotantokapasiteetti lisääntynyt nopeasti. Rinnalle suunnitellaan vetykaasun valmistusta ja putkistoa. Turvetta ei tarvitse jatkossa polttaa.
Politiikassa tuppaa olla niin, että ikäviä ja vaikeita päätöksiä siirretään eteenpäin, kunnes ajaudutaan pakon eteen. Oli jo pitkään nähtävissä, että mihin tämä väestön vanheneminen johtaa. On synnytetty liian vähän uusia synnyttäjiä, sotilaita, hoitajia ja muita työntekijöitä.
Työmarkkinoilta poistuu nyt enemmän väkeä, kuin sinne valmistuu kouluista.
Ulkomailta ei ole saatu kylliksi ulkomaiden valmiiksi kouluttamia osaajia avuksi.
Tämä on alkanut näkyä työvoimapulana sekä julkisella että yksityisellä puolella.
Sotesta jäi kehitettäväksi toinen puoli eli itse palvelujen kehittäminen ja tehostaminen. Nyt jo sotessa on pulaa työvoimasta ja rahasta, vaikka vasta ensimmäinen suuri ikäluokka täyttää tänä vuonna 78 vuotta ja suuret ikäluokat vasta siis alkavat tarvita enemmän sotepalveluja. Keskielinikähän on nyt 82 vuotta. Palvelutuotantoa pitäisi siis tehostaa niin, että veroeurolla saataisiin enemmän palvelua.
Valitettavasti vaalitkaan eivät vaaliohjelmien ja -puheiden perusteella tähän ratkaisua tuo. Eihän hallituksella ole omaa rahaa. Pitäisi luopua jostain omasta edusta yhteisen edun nimissä. Sellaista ehdokas ei voi kannattajiltaan vaatia. Populismia harrastetaan, koska asialinjalla ei vaaleja voiteta.
Toki toivoa pitää valaa. Nythän on toiveissa, että uusi normaali saavutetaan kahdessa vaalikaudessa.
Markus E. Myllymäki
Vaasa