Yleisöltä

Nyt on kriittinen hetki vahvistaa yritysten kilpailukykyä

Kauppakamarien vientijohtajakyselyn suomalaisyritysten vientinäkymät ovat parantuneet viime syksyyn verrattuna. Nyt yrityksistä 64 prosenttia sanoo vientinsä kasvavan vuonna 2023, kun syksyllä näin arvioi 54 prosenttia yrityksistä.

Yritysten vientinäkymät ovat selvästi vahvistuneet sitten viime syksyn, vaikka kohonneet kustannukset ja taantuva maailmantalous ovat heikentäneet monien yritysten kannattavuutta.

Vientinäkymiä tänä vuonna vahvistavat kyselyn mukaan selvästi eniten energiamurros ja siitä syntyvät markkinamahdollisuudet. Avoimissa vastauksissa yritykset korostavat näkymiä vahvistaviksi tekijöiksi muun muassa vihreän siirtymän tuomat projektit ja kasvavat tilauskannat sekä puhtaan energiateknologian kasvavat markkinat. Tämä on päättäjille tärkeä viesti.

Kyselyn tulokset osoittavat, että yritysten asenne on muuttunut rohkeammaksi ja ne ovat yhä nälkäisempiä hakemaan kasvua myös tuttujen vientimaiden ulkopuolelta. Juuri nyt on kriittinen hetki vahvistaa yritysten kilpailukykyä, jotta suomalaisyritykset pääsevät kiinni vihreän siirtymän kasvaviin markkinoihin.

Suomi ei jatkossa pärjää ilman kasvavaa vientiä, kansainvälistä kauppaa ja niiden tuomaa arvonlisää. Myös päättäjien katseen pitää olla nyt tiukasti viennin kehittämisessä ja globaalin kilpailukyvyn vahvistamisessa. Yritykset kyllä takovat, kun rauta on kuumaa, mutta toimintaympäristön on oltava kunnossa.

Suomi ei voi jäädä jäähdyttelemään, kun vihreän siirtymän myötä yrityksille avautuvat markkinamahdollisuudet ovat kuumimmillaan. Ratkaisut on löydyttävä niin osaajapulaan kuin tutkimus- ja kehittämisrahoituksen pitkäjänteiseen vahvistamiseen. Kun toimintaympäristö koti-Suomessa on kasvuun kannustava, yritykset kyllä sen kasvun tekevät.

Lenita Toivakka

Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje