Yleisöltä

Oikeus raittiiseen ilmaan

Jaa artikkeli

Tieteellinen näyttö tupakoinnin ja tupakansavun laaja-alaisista terveyshaitoista on kiistaton. Tällä perusteella, sekä tupakoitsijoiden itsensä että täysin sivullisten ihmisten suojelemiseksi, tupakointia rajoittava lainsäädäntö on jatkuvasti kiristynyt. Sen sijaan asunto-osakeyhtiössä, omassa kodissaan, asukkaat ovat vailla minkäänlaista suojelua ja tupakoitsijat saavat mellastaa miten lystäävät.

Muutin kotiini vuosikymmen sitten. Tällöin kukaan rivitaloyhtiömme naapureista ei tupakoinut. Tilanne muuttui radikaalisti muutaman vuoden aikana, jolloin kaksi naapuriasuntoa päätyi sijoittajille ja sitä kautta ketjupolttajille. Naapurini polttavat sekä etu- että takapihoilla vuoden jokaisena päivänä 10–15 min välein, ympäri vuorokauden. Tämä on erityisen piinallista kesäisin helteisellä säällä, jolloin asunnon tuulettaminen on edes herkeämättömällä valvonnan alaisena hyvin vaikeaa ja käytännössä mahdotonta. Myöskään poistoilmaputkellisesta viilennyslaitteesta ei ole tupakansavun vuoksi hyötyä. Sääliksi käy muutoin viihtyisän taloyhtiömme ikäihmisiä. Tupakointi ei ole vain tupakoitsijan oma asia tilanteessa, jossa savuhaitoista kärsivät kaikki naapurit omissa kodeissaan.

Puhdas ja turvallinen hengitysilma ei todellakaan ole asunto-osakeyhtiössä itsestäänselvyys. Tupakointiin on mahdollista puuttua ns. vanhoissa taloyhtiöissä kahta reittiä. Tupakointi voidaan kieltää terasseilla/parvekkeilla, jos taloyhtiössä saadaan kieltämisestä täysi yksimielisyys. Kyllä, yksimielisyys siitä, että omalla ulkoalueellaan saisi hengittää raitista ilmaa tupakansavun asemesta. Sijoittajat, joiden osakkeissa pahimmat sauhuttajat asuvat, viisveisaavat tästä. Mikäli yksimielisyyttä ei tule, voidaan kunnalta hakea tupakointikieltoa. Sekin on piinallisen monen mutkan ja koukeron takana.

Usein puhutaan sääntö-Suomesta, jossa pitää erikseen rajoittaa ja kieltää milloin mitäkin. Tupakointia voimakkaasti säänteleville laille on todellakin paikkansa, jos sauhuttelijalla itsellään ei ole edes kesähelteillä minkäänlaista pelisilmää ja hienotunteisuutta.

Naapuri

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje