Yleisöltä

On perusteltua sitoa lapsilisä pysyvästi indeksiin

Jouluviikolla maksettiin ylimääräinen lapsilisä. Keskustalle se on arvovalinta ja panostus lapsiperheisiin. Lapsiperheet ovat erityisellä koetuksella kasvavien elinkustannusten kanssa. Tein mielenkiinnosta pikakyselyn huoltajille, mihin he aikovat käyttää ylimääräisen lapsilisän.

Teini-ikäisen lapsen äiti kertoi rahan menevän teinin vaate- ja harrastusmenoihin. Kolmen lapsen yksinhuoltajaisä kertoi rahojen menevän suoraan lastensa menoihin. Hän ei eritellyt menoja. Kahden lapsen yksinhuoltajaäiti kertoi rahojen menevän suoraan vakuutusyhtiölle, koska viime kuun talousbudjetti meni jo miinukselle ylisuuren sähkölaskun takia. Eikä hänellä tästä syystä ollut varaa maksaa vakuutusmaksuja ajallaan. Viiden hengen perheessä lapsilisät menivät jouluruokiin ja lahjoihin, muuten olisi kuulemma joulupukki ajanut heidän talonsa ohi. Kolmen hengen perheessä ylimääräisellä lapsilisällä maksetaan sähköllä lämpiävän asunnon sähkölasku. Pienten kaksoslasten perheessä rahoilla ostetaan vaippoja, ruokaa ja vaatteita.

Pääsääntöisesti lasten huoltajat ottivat kiitollisuudella vastaan ylimääräisen lapsilisän.

Kohdalle sattui myös yksi hyvätuloinen lapsiperhe, jossa vanhemmat olivat päättäneet lahjoittaa koko ylimääräisen lapsilisän hyväntekeväisyyteen.

Tällä vaalikaudella on toteutettu perhevapaauudistus, joka parantaa perhevapaita eikä leikkaa kodinhoitotukea.

Perhepolitiikkaa voidaan tehdä myös työelämän näkökulman kautta ja erityisesti työelämän asenneilmaston muutoksen kautta. Ministeri Kaikkonen näytti keskustapuolueen arvojen mukaista esimerkkiä. Isäkin voi todella pitää isyysvapaata, kun tulee äidin aika tai mahdollisuus palata töihin.

Kokoomuksen Orpo pääsi otsikoihin lipsautuksella, joka koski Kaikkosen isyysvapaan ajankohtaa. Harmillisesti Orpon lipsautus ruokkii epätasa-arvoista työelämän asenneilmastoa perhevapaiden käytöstä. Luo mielikuvaa, että miehet ovat korvaamattomia työssään ja naisen paikka on kotona lasten kanssa.

Mielestäni perheiden arjen parantamiseksi on paljon tehtävää niin asenneilmastossa kuin lapsista aiheutuvien kustannusten jakamisen suhteen yhteiskunnan kesken. Lapsilisä tulisi sitoa indeksiin ja korottaa sen tasoa sekä tarkastella muita toimia lapsiperheiden toimeentulon turvaamiseksi.

Tuija Leivo-Rintakorpi (kesk.)

FM, insinööri

Veteli

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje