Yleisöltä

Ooppera kiinnitettiin teatteriin Vaasassa

Pohjalaisia-oopperan loppukohtaus Vaasan Oopperassa vuonna 1958. Maija (Aila Itäkylä), Kaisa (Marjatta Lohikoski), Liisa (Irma Rewell), Jussi (Pentti Järventie) ja Kaappo (Nils Lindholm). Kun Jussi on kuollut, tietää Liisa etteivät hänen silmänsä ”enää oo kirkkahat”.
Pohjalaisia-oopperan loppukohtaus Vaasan Oopperassa vuonna 1958. Maija (Aila Itäkylä), Kaisa (Marjatta Lohikoski), Liisa (Irma Rewell), Jussi (Pentti Järventie) ja Kaappo (Nils Lindholm). Kun Jussi on kuollut, tietää Liisa etteivät hänen silmänsä ”enää oo kirkkahat”.

Leevi Madetojan Pohjalaisia tammikuussa 2023 Vaasan kaupunginteatterissa aloittaa uuden kauden Vaasan oopperahistoriassa.

Oopperan ystävät lähellä ja kaukana voivat taas merkitä kalenteriinsa oopperaillan Vaasassa!

Pohjalaisia oli Vaasan Oopperan avajaisteos 1958.

Teatterinjohtaja Seppo Välisen esityksestä kulttuurijaosto hyväksyi 12. lokakuuta, että kaupunginteatteri tuottaa oopperan joka toinen vuosi. Joka vuosi ei teatterilla ole rahaa oopperaan.

Kulttuurijaosto halusi kuitenkin, että kaupunginteatterin rahoitusta vahvistetaan niin, että ennen pitkää määrärahat riittäisivät oopperaproduktioon jopa kerran vuodessa. Sitä odotellessa jaosto toivoi, että välivuosina teatteri, orkesteri, oopperayhdistys ja muut toimijat yhteistyössä tarjoaisivat kaupunkilaisille oopperamusiikkia.

Jaosto muistutti myös, että markkinoinnissa näkyisi Vaasan vahva imago ja brändi oopperakaupunkina.

Vaasan kaupunginteatteri sai vastuun oopperatuotannosta 2018. Kaupunginvaltuusto nosti samalla teatterin rahoitusta 180 000 eurolla. Teatterin ensimmäinen tuotanto, Bizet’n Carmen, oli menestys, myös taloudellisesti.

Korona katkaisi hienosti alkaneen työn, eikä kaupunginteatteri päässyt vakiinnuttamaan oopperatuotantoaan. Rahoitustakaan ei ole lisätty. Taidemuotona ooppera vaatii paljon sellaista osaamista ja työtä, mitä puheteatterissa ei ole.

Oopperaa on toki Vaasan kaupunginteatterissa esitetty vuodesta 1972 lähtien. Tuotantovastuu oli aluksi Vaasan oopperayhdistyksellä, myöhemmin Vaasan oopperasäätiöllä.

Vaasan Oopperan kuoro on yli 60 vuoden ajan ollut oopperatoiminnan selkäranka.

Vaasan kaupunginorkesteri on toiminut oopperaorkesterina alusta lähtien ja nykyisin orkesterin vuosityöajasta varataan seitsemän viikkoa teatterin oopperatuotantoon.

Vaasan kaupunginorkesteri on oman konserttitoimintansa lisäksi korvaamattoman tärkeä tekijä myös Korsholman musiikkijuhlien, Vaasa Baroquen, Ilmajoen musiikkijuhlien ja kaupungin merkittävien kuorojen tuotannoissa. Yhteistyö on jatkunut pitkään ja yhteistuotantoihin orkesteri varaakin kahdeksan viikkoa vuodessa.

Kulttuuri- ja liikuntalautakunta nosti Vaasan kaupunginorkesterin tilaushinnan viime kokouksessaan 5 000 euroon. Vakiintuneissa yhteistyökumppaneissa tuntuva hinnankorotus on herättänyt huolta, koska perushinnan lisäksi mm. harjoituksista ja lisäesityksistä laskutetaan erikseen. Tilaaja tietenkin maksaa myös kapellimestarin, solistit, lisäsoittajat ja -soittimet, matkakulut yms.

Valtakunnallista hinnastoa kaupunginorkestereille ei ole, ovathan orkesterit hyvin erikokoisia. Esimerkiksi Jyväskylän, Kuopion ja Joensuun kaupunginorkestereissa ei perushintaa ole lyöty lukkoon. Isoille kapallisille toimijoille ja festivaaleille hinta on tietysti kovempi kuin paikallisille yhteistyökumppaneille.

Hintapolitiikkaa mietittäessä päättäjien on hyvä ymmärtää, milloin hinta nousee niin korkeaksi, että yhteistyön mahdollisuudet menevät.

Sirpa Sainio (vas.)

kulttuurijaoston pj.

Vaasa

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje