Yleisöltä

Opimmeko Ruotsin esimerkistä?

Jaa artikkeli

”Ruotsin pääministeri Magdalen Anderssonin mukaan Ruotsin ulkomailta muuttaneiden kotoutuminen on hoidettu huonosti.” (Yle teksti-tv).

Malmössä ja Norrköpingissä tapahtuneissa mellakoissa loukkaantui 26 poliisia ja 14 sivullista sekä tuhoutui useita poliisiautoja. Ylen tv-uutisissa mainittiin, että mellakoitsijat olivat ”ulkomaalaistaustaisia”, jotka heittelivät poliiseja kivillä ja polttopulloilla.

Kysymys ei ole mielestäni epäonnistuneesta kotouttamisesta, vaan liian löysästä maahanmuuttopolitiikasta. Ongelma on ensisijassa kulttuurinen ja uskonnollinen.

Olematta mitenkään rasisti tai vihamielinen painotan sitä, että tosiasiat on tunnustettava ja ymmärrettävä, että useimmat täysin erilaisen kulttuurin ja uskonnollisen perustan omaavat maahanmuuttajat eivät tahdo kotoutua ja sopeutua meidän tapoihimme vaikka heitä kohdellaankin ainakin valtion taholta usein jopa paremmin kuin kantaväestöä.

Nämä mellakat lähtivät mielenosoituksista, joiden syntymisen tausta oli uskonnollinen. Päättäjät sortuvat usein ”yksisilmäisesti” pohtimaan vain taloudellista näkökulmaa päättäessään maahanmuuttajien/pakolaisten määrästä.

Pitäisi enemmän keskittyä ”laatuun” kuin määrään. Tällä tarkoitan sitä, millaisista kulttuurisista ja uskonnollisista taustoista he tulevat.

Ukrainan pakolaiset ovat sotaa paossa olevia pääasiassa naisia ja lapsia ja he ovat tervetulleita eikä heidän kulttuurinsa poikkea merkittävästi meidän kulttuuristamme. Toista oli vuonna 2015, kun Tornion kautta maahamme virtasi 30 000 nuorehkoa miestä. Toivottavasti jatkossa ministerimme estävät tällaiset ”invaasiot” niin kuin oli vuonna 2015.

Ari Lehtimäki

dokumentaristi

Ilmajoki

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje