Yleisöltä

Pääsiäiskokko ja ilmastonmuutos

Jaa artikkeli

Kun katsoin I-P:stä kuvaa tekeillä olevasta pääsiäiskokosta ja karttaa kuinka monessa paikassa niitä poltetaan, niin tuli mieleeni, että se on kaikilta osin energia- ja ilmastotavoitteiden vastaista.

Pitäisi säästää energiaa. Sen sijaan poltetaan energiapuuta huvikseen harakoille. Kokot lämmittävät suoraan ilmakehää ja välillisesti hiilidioksidipäästöjen kautta.

Lisäksi hengitysilmaan leviää pienhiukkasia ja muita terveydelle haitallisia saasteita. Ja kuinka monta mummonmökkiä ja kuinka kauan tuolla hukkaenergialla voitaisiin pitää lämpimänä?

Pääsiäiskokkojen polttaminen on kulttuuriimme kuuluva rituaali, joilla uskottiin voivan katkottaa pahoja henkiä. Olen ollut sitäkin tekemässä. Tulta katsomaan tulleet ihmiset saavat positiivisia elämyksiä ja tulevat iloisemmiksi ja stressin paha henki vähenee.

Huono puoli vaan oli se, että piti pyöriä, että sai lämpöä selkä- ja etupuolelle. Välillä joutui katsomaan taakseen päin pimeää pahaa maailmaa. Saunan lämpövaikutus on samanlainen, mutta löyly lämmittää ympäriinsä nahkaa koko ajan. Se ei kuitenkaan korvaa valakian katsomista.

Ennen vanhaan pääsiäiskokko oli myös osa jätehuoltoa. Sinne laitettiin esimerkiksi vanhat kumirenkaat. Nousi mahtava musta savupatsas. Ikääntynyt elinkaarensa loppuun tullut tervattu puuvene paloi iloisesti. Jos oli jäänyt öljynvaihdoista jäteöljyä, niin se valutettiin tuoreiden puunhavujen sekaan. Edisti palamista. Se ei ollut silloin ongelmajätettä.

Myös takoissa poltettiin ennen pienempää poltettavaa jätettä. Silloin ei puhuttu esimerkiksi jätepaperista. Se oli energiapaperia. Muovia ei ollutkaan.

Nyt täällä Vaasan seudulla Westenergyn jätteenpolttolaitos hoitaa ympäri vuoden palavien jätteiden osalta pääsiäiskokkojen ja takkojen tehtäviä. Lämpö johdetaan kaukolämpönä asuntoihin. Laitos on ikään kuin yhteinen tulisija.

Markus E. Myllymäki

Vaasa

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje