Yleisöltä

Pelastaako Nato Baltian maat – ja Suomen?

Jaa artikkeli

Kuin eilisen viikon muistan, kun 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa kirjoitin Ilkka-lehteen kannustavaa juttua Natoon liittymisen tarpeellisuudesta. Siihen aikaan, kun itänaapurimme Neuvostoliitto hajosi.

Baltian maat käyttivät hyväkseen Neuvostoliiton vallan hajaannusta ja anoivat viisaasti Naton jäsenyyttä. Näin Baltian maat ovatkin olleet sotilaallisen liittoutuman jäseniä vuodesta 2004.

Nato perustettiin vuonna 1949 Washingtonissa, Yhdysvalloissa. Naton päämaja sijaitsee Brysselissä, Belgiassa.

Nato perustettiin Neuvostoliiton länsimaille aiheuttaman uhkan takia. Naton vastapainoksi Neuvostoliitto perusti Varsovan liiton.

Naton päätehtävänä on turvata sen jäsenmaiden yhteisiä arvoja. Nato huolehtii jäsenmaiden turvallisuudesta sekä vapaudesta poliittisesti. Viime vaiheessa sotilaallisesti! Pohjois-Atlantin puolustus- ja sotilaallisen liittoutumaan kuuluu 30 eurooppalaista ja pohjoisamerikkalaista jäsenmaata.

Nyt voidaan vain ajatella, miksi Ukraina ei liittynyt Natoon silloin, kun Baltian ja muitakin Euroopan valtioita. Samaa on ajateltava myös Suomesta. Neuvostoliiton hajaannuksen aikana olisi ollut paras tilanne liittyä Suomenkin sotilasliittoon.

Voimmekin yksimielisesti todeta sen, että jos Viro ja muut Baltian maat eivät olisi Naton jäseniä, olisi heillä sama kohtalo kuin Ukrainalla. Olisi ollut jo vuosia aikaisemmin.

Kun kirjoitin 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa Natoon liittymisen puolesta, sain monia tappouhkauksiakin .Ja paljon muita lievempiä moitteita. Olin sillon myös Ilkka Oyj:n palkkalistoilla toimittajana.

Lopputiliä ei kuitenkaan tullut.Sain olla toimittajana hyvässä yhtiössä eläkkeelle saakka. Mutta autooni ilmestyi lommoja sekä muutenkin sain painostusta osakseni Nato-vastaisten taholta.

Nyt voin tyytyväisenä sitten todeta, että olin oikeassa kirjoituksissani. Varmasti monet muutkin minua aikoinaan uhanneet ovat samaa mieltä.

Edelleenkin Suomen päättäjät miettivät ja jahkailevat sotilasliittoon liittymisestä. Miksi? Toivottavasti ei niin pitkään, että se on myöhäistä.

EU ja YK ovat turha toivo turvallisuuttamme takamaan. Sen ovat viime vuoden todistaneet.

Pentti Hautala

Töysä

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje