Yleisöltä

Perusasiat kuntoon energia- ja ilmastopolitiikassa

Jaa artikkeli

Perussuomalaisten Marcus Toppari jatkaa mielipidekirjoituksessaan (IP 16.6.) vastuuttomalla, perussuomalaisille tyypillisellä talouslinjalla.

Taloustieteen opiskelijana jaksan kerta toisensa jälkeen yllättyä, miten hataralla pohjalla on perussuomalaisten ymmärrys talouden lainalaisuuksista.

Toppari vaatii polttoaineiden verotuksen alentamista ymmärtämättä kuitenkaan, että kun hyödykkeen hintaa alennetaan verotuksen keinoin, kasvaa kyseisen hyödykkeen kysyntä. Kun rajallisen resurssin kysyntä kasvaa, seuraavat hinnat mukana.

Veronalennukset eivät ratkaise maailmanmarkkinahintojen noususta ihmisille koituvia ongelmia, ja tästä vallitsee vahva yhteisymmärrys taloustieteilijöiden keskuudessa (Ekonomistikone 7.6.).

Toppari jättää kirjoituksessaan vastaamatta varsin olennaiseen kysymykseen, miten veronalennukset kustannettaisiin. Vaivaisen viiden sentin veronalennus maksaa hyvinvointivaltiollemme 250 miljoonaa euroa. Mikä on perussuomalaisten mielestä tavoiteltava pumppuhinta? Jos vastaus on Putinin hyökkäystä edeltävät pari euroa litralta, tulisi perussuomalaisten bensapopulismin hintalapuksi yli kaksi miljardia euroa. Mistä rahat?

“Maahanmuutto!” huudahtaa perussuomalainen tässä vaiheessa. Tämä onkin perussuomalaisten oma Taikaseinä, josta voi loputtomasti nyhtää rahaa aina tilanteesta riippuen mihinkin kuluerään. Tähän Taikaseinään tiivistyy perussuomalaisten talouspoliittinen osaaminen: sitä ei ole.

Todellisuudessa miljardiluokan veroalet polttoaineille jouduttaisiin kustantamaan leikkaamalla nuorilta, köyhiltä, sairailta, viljelijöiltä tai näiltä kaikilta. Sehän ei olisi perussuomalaisille mitenkään uutta, kun muistaa Sipilän hallituksen leikkaukset koulutuksesta ja työttömiltä.

Mitä taas tulee ilmastopolitiikkaan ja Suomen hiilineutraalisuustavoitteeseen, niin luotan elinkeinoelämän tietävän tästä itse perussuomalaisia paremmin.

Elinkeinoelämän keskusliitto kannattaa hiilineutraalia Suomea 2035, koska tämä tavoite luo selkeät ja ennustettavat raamit maamme investointinäkymille. Yritykset eivät halua investoida Suomeen halvan työvoiman tai hövelin ympäristösääntelyn vuoksi, vaan Suomeen tullaan korkean osaamisen ja puhtaan ympäristön perässä.

Suomessa tuotetaan koko ajan enemmän ja enemmän uusiutuvaa energiaa, mikä on selkeä kilpailuetu muun muassa energia- ja teknologiateollisuuden aloilla. Nämä alat vetävät, ja tuottavat työpaikkoja, verotuloja ja hyvinvointia koko Suomelle – myös Pohjanmaalle.

On selvää, ettei esimerkiksi Vaasan energiaklusteri syntynyt tyhjiössä, vaan määrätietoisen ympäristö- ja elinkeinopolitiikan tuloksena. Mutta eiväthän Toppari ja perussuomalaiset tällaisista välitä –kivempaa kun olisi polttaa nevat paljaaksi turpeesta. Vähät väliä, vaikka elinkeinoelämämme nimenomaan toivoo vahvempaa otetta ilmastopolitiikassa.

Kannustankin Topparia ja muita perussuomalaisia lämpimästi perehtymään tarkemmin perusasioihin.

Vihreät ovat esittäneet energiarahan käyttöönottoa, jolla korvattaisiin energian hinnannousua heille, keiden kukkaroissa se kipeimmin tuntuu: maalla asuville ja pienituloisille. Vihreillä on vilpitön halu auttaa nopeasti ja vaikuttavasti, minkä vuoksi olisi hyvä, jos meillä olisi yhteisymmärrys edes tosiasioista.

Jami Haavisto

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtaja

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje