Yleisöltä

Perussuomalaisten bensapopulismilla on kallis hintalappu

Jaa artikkeli

Perussuomalaisten kansanedustaja Jukka Mäkynen ehdottaa mielipidekirjoituksessaan (IP, 30.5.) polttoaineiden verotuksen alentamista. Tämä ei ole mitenkään yllättävää perussuomalaisten suunnalta, mutta vastuutonta ja hölmöä se silti on.

Mäkynen kertoo, että Saksa kevensi juuri bensiinin ja dieselin verotusta väliaikaisesti kesän ajaksi.

Sen sijaan Mäkynen jättää kertomatta – joko tahallaan tai tietämättään, että Saksan veroalet eivät näkyneet pumppuhinnoissa juuri millään tavalla.

30 sentin veronalennus laski pumppuhintoja vain muutamia hassuja senttejä, jotka nekin inflaatio vesittää viimeistään juhannukseen mennessä.

Saksa päätti siis tehdä massiivisen tulonsiirron veronmaksajilta öljyjäteille. Ihmettelen syvästi Mäkysen ja perussuomalaisten intoa toistaa sama Suomessa – täällä kun vaivainen 5 sentin verokevennys veisi valtiolta jopa 250 miljoonan verotulot. Perussuomalaisten populistinen länkytys ei siis ole vastuullista talouspolitiikkaa nähnytkään.

Ymmärrän hyvin laajasti jaetun huolen energian hinnannoususta, joka iskee kipeästi satoihin tuhansiin suomalaisiin.

Kestävä tie tästä hintakierteestä ulospääsyyn on kuitenkin vähentää fossiilisten polttoaineiden kulutusta siltä osin kuin se on mahdollista ja suunnata rajallisia resursseja sinne, missä niitä tarvitaan eniten. Suorat kevennykset polttoaineiden verotukseen nostavat fossiilisten polttoaineiden kysyntää ja hyödyttävät yhtä paljon espoolaista toimitusjohtajaa kuin ilmajokelaista hoitajaa – jos kevennys ylipäätään pumppuhinnoissa näkyisi.

Tämän vuoksi vihreät ovat ehdottaneet ns. energiarahan käyttöönottoa.

Energiarahaa jaettaisiin niille noin puolelle miljoonalle suomalaiselle, joiden kukkarossa energiakriisi tuntuu kaikista koviten. Tämä mahdollistaisi työssäkäynnin sekä lasten kuljettamisen kouluun ja harrastuksiin jatkossakin myös maaseudulla, jossa julkinen liikenne ei ole mikään vaihtoehto, etäisyydet liian pitkiä kaurapuuromoottorille ja sähköautojen latausverkosto kaipaisi paikkausta.

Tavoitteenamme tulisi olla Suomen energiaitsenäisyyden vahvistaminen ja ilmastokriisin torjuminen reilusti. Se ei ole mahdollista, jos hirttäydymme entistä tiukemmin ulkomaiseen fossiilienergiaan.

Jami Haavisto

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtaja

Seinäjoki

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje