Päivän puheenaihe Suomessa on Päivi Räsäsen joutuminen oikeuden eteen tuomittavaksi sanomisistaan. Toinen puheenaihe tietenkin on koronatilanne ja vielä Nato/Ukrainan miehitysmahdollisuus.
Lukijan voi olla vaikea tässä tekstissäni pysyä punaisessa langassa kiinni. Mutta eiköhän se sieltä löydy!
Päivi Räsänen joutui jo viisi vuotta sitten omiensa ”tuomitsemaksi”. Vuoden 2018 presidentinvaaleihin KD ei asettanut omaa ehdokasta, vaikka edellä mainittu henkilö oli omien sanojensa mukaan valmis ehdokkaaksi.
Siinä käytiin mielestäni ruma case vuoden 2017 KD:n puoluekokouksessa Seinäjoella. Päivi Räsänen oli ilmoittanut halukkuutensa, että on käytettävissä presidentinvaaliehdokkaana. Puolueen hallitus ei kuitenkaan hyväksynyt/esittänyt häntä siihen ko. puoluekokouksessa. Sitä vastoin puoluekokouksen puheenjohtajisto salli kokoomuksen ”työmiesten” tulla vaalipaikalle keräämään kannatusnimiä kokoomuksen ehdokkaalle Sauli Niinistölle. Kyseistä ohjelmanumeroa ei ollut merkitty kokouksen viralliseen ohjelmaan.
Kenen tässä olisi pitänyt puuttua asiaan? No, ainakin kokousta sillä hetkellä johtavan kokouspuheenjohtajan. Näin ei tapahtunut, vaan nimien keräys sai alkaa kokoussalissa ja kokous keskeytyi itsestään ilman julistusta tauosta.
Itseni, siinä vaiheessa järjestyksenvalvojana, olisi pitänyt puuttua tilanteeseen poistamaan ko. ryhmä salista. Odotin jv-ryhmän puheenjohtajan alkavan toimia. Ei toiminut. Oma rohkeus ei siinä vaiheessa riittänyt.
Takaisin kristillisdemokraattien puoluekokoon ja sen pienuuteen ja pienenä pysymiseen.
Aluevaaleissa hehkutettiin kovasti 2–3 voitetusta paikasta uudessa aluevaltuustossa. Hyvä, että edes ne. Mutta ydinkysymykseni liittyy, ei ainoastaan KD:n äänestäjien käyttäytymiseen, vaan niiden henkilöiden käyttäytymiseen, jotka erityisesti keskustassa ja kokoomuksessa esiintyvät kristittyinä ja vakaina uskonnon puolustajina.
Noissa kahdessa puolueessa nähtyjen, eduskunnassa tehtyjen päätösten kohdalla, erityisesti sukupuolineutraalin avioliittolain kohdalla heidän edustajansa ovat täysin unohtaneet yhteiskuntamme peruspilarit, nimeltään koti ja uskonto. Isänmaa-sanaa joissain kohdissa vielä vilautellaan, lähinnä Nato-keskustelun kohdalla.
Eli noissa puolueissa on kristillisesti ajattelevia ihmisiä, mutta vaalitilanteissa ovat uskollisia puolueelle vaikka se on muuttanut monia käsityskantoja päinvastaisiksi, mitä ne ennen olivat. Niiden keskuudessa toimivat herätysliikkeet ovat niin ikään muuttaneet linjaansa, erityisesti Herättäjäyhdistys.
Ja lopuksi vielä, ihan otsikkoon suoraan: KD on sisältä katsoen useiden hengellisten yhteisöjen ryhmittymä.
Suurimpana ryhmänä taitaa tällä hetkellä olla helluntaikirkko ja vapaakirkko. Sitten mukana vielä pienempiä herätysliikkeitä, kuten evankeliset ja kansanlähetys.
Raadollista on tässäkin se, että hengelliset ryhmät taistelevat keskenään.
Ei ole paljon näkynyt julkisia kannanottoja puolustamaan Päivi Räsästä. Ja syyhän löytyy alkupuolelta tekstiä.
Juho Kössi
Seinäjoki