Yleisöltä

Polttoaineveroa on alennettava

Jaa artikkeli

Viime aikoina on ollut jonkin verran keskustelua polttoaineveron tilapäisestä alentamisesta, että saataisiin bensapumpuilla hintaa vähän alenemaan. Ylen uutisetkin ovat näköjään heränneet asiaan ja tietenkin alkaneet kampanjoida sitä vastaan. Eräänä iltana oli ekonomistitkin saatu mukaan vakuuttamaan, että niin ei saa tehdä. Heidän mukaansa se hyödyttäisi vain rikkaita, haittaisi vapaata hinnanmuodostusta ja tulisi valtavan kalliiksi.

Kysymys hyvätuloisista autoilijoista kummeksuttaa minua kuitenkin.

En nyt äkkiä tunne muita kuin tavallisia keski- tai jopa pienituloisia auton käyttäjiä. Miten se nyt hyödyttäisi muka rikkaita, kun näillä seuduin aivan tavalliset palkansaajatkin ajelevat pois tiehensä välttämättömiä ajojaan.

Vai olisiko niin, että nämä helsinkiläiset hyvätuloiset ekonomistit itse eivät omista autoa ja siten joudu menojaan autolla ajamaan. Eiväthän he hyödy siitä alennuksesta mitään ja sitten tietenkin vastustavat sitä. Ja puhe rikkaista autoilijoista on vain höpöhöpö-puhetta.

Ja sitten tämä vapaa hinnanmuodostus. Miten ihmeessä tuote, jonka hinnassa on yli puolet veroa ja johonka sotketaan lain määräämänä kaikenlaista kasviöljyä, voisi olla muka vapaasti hinnoiteltu.

Polttoaineen hinta on Suomessa ollut kauan jo poliittisesti ohjailtua. Harvan tuotteen hinnanmuodostusta ohjaillaan näin paljon.

Entä veronalentamisen kalleus. No tietenkin se tulisi maksamaan. Sitähän herrat tietenkin siunailevat, mutta kuitenkin jo seuraavana päivänä pitävät palopuheita, siitä kuinka hyvätuloisten tuloveroa pitäisi alentaa. Eikö se muka tulisi valtavan kalliiksi?

Ja kyllä se tulee kalliiksi sekin, jos ei tavallinen palkansaaja voi enää kulkea töissä, kun on bensa niin kallista. Joku pian joutuu luopumaan työpaikastaan ja jäämään kotiin, kun ei vain ole varaa enää kulkia.

Vesa Ala-Riihimäki

Peräseinäjoki

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje