Yleisöltä

Porkkala – Hanhikivi

Jaa artikkeli

Suomalaisten suureksi riemuksi Neuvostoliitto luopui Porkkalan vuokra-alueesta vuoden 1956 tammikuussa. Kyseinen, vuonna 1944 solmitun välirauhansopimuksen nojalla alun perin 50 vuoden ajaksi ”vuokrattu” Neuvostoliiton tukikohta-alue palasi Suomen hallintaan 26.1.1956.

Porkkala herätti jatkuvaa pelkoa jo pelkällä olemassaolollaan, sillä invaasio sieltä Helsinkiin ja muuallekin Etelä-Suomeen olisi voinut tapahtua käden käänteessä. Mikä pahinta, kyseiselle alueelle oli Neuvostoliiton rautatiekuljetuksilla aina esteetön pääsy ja se merkitsi, että sotilasjunia kulki Suomen alueella jatkuvasti.

Nyt monilla tahoilla harmitellaan sitä, että Pyhäjoelle, Hanhikiven alueelle kaavailtu ydinvoimalahanke, jossa venäläinen Rosatom on merkittävänä osa-omistajana, ilmaisesti menee nurin Ukrainan sodan vuoksi.

Suomalaisia ovat huolestuttaneet tämän eurooppalaisen sodan mahdolliset seuraukset.

Yksi myönteinen asia, joka sodasta voi seurata on juuri se, että Perämeren rannikolla ei tule olemaan ainakaan venäläistä ydinvoimalaa!

Pahin asia kyseisen ”ydinlaitoksen” suhteen kun olisi se, että hieman Porkkalan tapaan sen jatkuvaan valvontaan vedoten venäläiset voisivat vaatia esteetöntä kulkua Pyhäjoen Hanhikivelle.

Talvisodassa Neuvostoliitto yritti katkaista Suomen kahtia suuntaamalla hyökkäyskiilansa Suomussalmelta kohti Oulua. Kun nyt on nähty Venäjän toimet Ukrainan suhteen, niin on syytä muistaa, ettei Pyhäjoki ole kovinkaan pitkän matkan päässä Suomen ”uumakohdalta”.

Rosatom on itsenäisen valtion, Ukrainan alueella syyllistynyt Zaporizzan ydinvoimalan valtaamiseen.

Surullisenkuuluisan Tshernobylin ydinvoimalankin tienoo oli venäläisjoukkojen miehittämä! Kannattaako ottaa riskiä edes yrittääkään toimia Kremlin sisäpiirin hallinnoiman Rosatomin kanssa, sopii kysyä!

Kyseessä on Suomen turvallisuus!

Erkki Rantamäki

Vaasa

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje