Yleisöltä

Punkkirokotus maksutta kaikille suomalaisille

Jaa artikkeli

Alkukesän havaintojen tilastot ilmentävät, että punkit ovat jatkaneen lisääntymistään. Niitä on tavattu jo myös uusilla alueilla. Pian ollaankin samassa tilanteessa, mitä hirvikärpästen leviämisessä. Ei ole enää monta vuotta siihen, että punkkeja esiintyy ja niiden aiheuttamat taudit lisääntyvät.

Esimerkiksi viime vuodelta julkaistujen tilastojen mukaan ilmeni kaikkiaan 151 varmaa, punkkien aiheuttamaa puutiaisaivotulehdusta eli TBE-tapausta. Edellisestä vuodesta se on 65 tapausta enemmän. Se merkitsee 60 prosentin lisääntymistä.

Yliopistollisten tutkimusten perusteella Suomessa esiintyy kaksi ihmiselle vahingollista punkkilajia. Sellaisia ovat tavallinen puutiainen ja taigapunkki. Nämä levittävät vaarallisia tauteja, bakteeriperäisiä borrelioosia ja virusperäistä puutiaisaivotulehdusta.

Bakteerin aiheuttamia infektiota hoidetaan antibiooteilla. Virusperäiseen puutiaisaivotulehdukseen on olemassa jo rokote.

Myös ulkona liikkuville koirille ja kissoille punkkirokotetta suositellaan aina kesäkauden alettua lokakuulle saakka.

Jokin aika sitten esitettiin tv:ssä havahduttava ohjelma punkkien aiheuttamista sairauksista. Ohjelmasta selvisi kuinka kivulias vuosia kestävä tauti on. Moni tarvitsee pitkäaikaisia hoitoja. Useat joutuvat pyörätuoliin loppuelämäkseen ja eivät selviä punkin pistoksen aiheuttamasta sairaudesta koskaan. Kuolemantapauksiakin tapahtuu useita vuosittain.

Tässä tilanteessa onkin ihmeellistä, että kaikki suomalaiset eivät saa maksutonta rokotusta kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvana. Niin sanottu punkkirokotus suojaa punkkien levittämää TBE-virusta vastaan. Virus aiheuttaa puutiaisaivotulehdusta. Ja vielä kannattaa korostaa, että rokote ei suojaa punkista myös tarttuvalta vaaralliselta taudilta, borrelioosilta.

Ahvenanmaalaisten lisäksi saavat maksuttoman rokotukseen noin kymmenen paikkakunnan alueen asukkaat. Lisäksi sellaiset, jotka viettävät lomiaan hyväksytyillä riskialueilla.

Maksuttomassa rokotusohjelmassa ihmetyttää myös ahvenanmaalaisten suosiminen. Näin siksi, kun tutkimusten mukaan ”saarivaltioissa” vain yksi 100-200:sta punkista kantaa TBE-virusta. Vastaavasti Helsingissä peräti yksi kolmesta punkista kantaa samaa bakteeria! Ja hesalaiset joutuvat maksamaan rokotuksensa itse.

Pääkaupunkiseudun asukkaat katsotaan kyllä THL:n suositusten perusteella niiden 20:n rokotuksen ottamista suositeltujen alueiden kastiin. Mutta rokotusta haluavat joutuvat maksamaan sen itse!

Suojan saamiseksi pitää ottaa kolme rokotusta. Sarja maksaa 150–200 euroa.

Perusrokotesarjaan kuuluu kolme annosta. Seuraava tehorokote alle 60-vuotiaille sitten vielä 5 vuoden kuluttua, 60 vuotta täyttäneille joka 3. vuosi. Alle 50 vuoden ikäisille riittää THL:n mukaan tehosterokote kerran 10 vuodessa.

Suojan saamiseksi tarvitaan täten heti alkuun kolmen punkki/TBE-rokotteen satsi yhdelle ihmiselle. Yhteishinta on paikasta riippuen 150–200 euroa! Satsista otetaan toinen rokote yhden–kolmen kuukauden kuluttua ensimmäisen annoksen jälkeen. Kolmas rokote pistetään sitten vuoden kuluttua.

Punkkien ja niistä tarttuvien vakavien sairauksien aiheuttamien kärsimysten ja kansantaloudellisten suurten menetysten vuoksi olisi kaikkia suomalaisia kohdeltava samanarvoisesti.

Kaikille kansalaisille, jotka sitä haluavat, pitäisi antaa maksuton rokotus.

Ihmiset liikkuvat paljon Suomessa eri alueilla. Punkkien esiintymisellä ei ole enää mitään merkitystä.

Minäkin sain ensimmäiset punkit vaelluskilpailuissa Utissa. Pihtien puutteessa kaivoin punkit pois nilkastani nuotion tulella akteereista puhdistetulla puukon kärjellä. Vieläkin on operaatiosta muistona pienet arvet.

Samalla sain opetuksen siitä, että helteelläkin maastossa liikkuessa pitää suojatta itsenä kaulaan asti jollakin tavalla.

Pentti Hautala

Töysä

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje