Yleisöltä

Ruokapalveluala kaipaa osaamistasi – tarjolla mielenkiintoisia urapolkuja

Jaa artikkeli

Koronarajoitusten ja median vuoksi ruokapalvelualan työnantajamielikuva on saanut kovan kolauksen epävarmana toimialana, mikä osaltaan vähentää hakijoita alan koulutuksiin ja työpaikkoihin. Ruokapalvelualan merkittävyys yhteiskunnassa on kuitenkin kasvamassa.

Viime vuonna tehty yksi Suomen suurimmista yrityskaupoista liittyi ravintoloiden kotiinkuljetuspalveluihin ja festivaaleillekin mennään nykyään nauttimaan laadukkaista juomista ja ruoasta. Lisäksi ruokapalveluala on tällä hetkellä eniten kaupunkikeskustojen vetovoimaa lisäävä ala.

Ruokapalveluala tarjoaa tulevaisuudessa lisääntyvissä määrin mielenkiintoisia uravaihtoehtoja, sillä asiakkaat odottavat ravintolaruokailulta kokonaisvaltaista elämystä, joten ravintolan teemaan pohjautuva miljöö on tärkeä osa kokemusta ruoan ja juoman laadun ohella.

Mieleenpainuva ulkona syömisen elämys koostuu ruuan yksilöllisestä esille laitosta, ruuan ohella myös palvelusta, saavutettavuudesta ja mielikuvista ja tarinoista. Tulevaisuudessa elämyshakuisuus näkyy uusina tapoina paeta perusarkea.

Ruokapalvelualan koulutuksen merkitys alan kehityksen kannalta on merkittävä.

Tulevaisuuden työelämässä tarvitaan yhä osaavampaa koulutettua henkilöstöä. Maailma uudistuu kovaa vauhtia ja se näkyy myös työelämässä.

Tulevaisuuden työntekijän osaamisvaatimuksena on taitoa käyttää mm. automatisoituja koneita, laitteita ja robotteja. Lisäksi tarvitaan tietoa erityisruokavalioista, yritystaloudesta, johtamisesta, vastuullisuudesta ja markkinoinnista. Ammatillinen koulutus ja ammattikorkeakoulu antavat hyvät edellytykset tekijöille kehittää alaa tulevaisuus huomioiden.

Maakuntamme on tulevaisuuden menestyjiä, mikäli saamme ruokapalvelualan osaaja- ja työvoimapulan ratkaistua. Osaamisen kehittämistarpeet ovat haastavat niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä.

Maakunnan nuorissa on valtavasti potentiaalia erilaista osaamista vaativiin tehtäviin – töitä on jatkossakin varmasti tarjolla ikäpolvien yhä pienentyessä. Ruokapalveluala tarjoaa monenlaisia ja mielenkiintoisia urapolkuja elämän eri vaiheisiin.

VeRa-hanke on ruokapalvelualan vetovoiman lisäämiseen ja työelämäyhteyksien tiivistämiseen liittyvä Euroopan sosiaalirahaston rahoittama hanke, joka on Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja Seinäjoen koulutuskuntayhtymän toteuttama hanke.

Päivi Pölkky

projektipäällikkö, VeRa-hanke, ent. tarjoilija, myyntineuvottelija, ravintolapäällikkö ja ammatillinen opettaja

Ilkka Latomäki

lehtori, ent. tiskari, tarjoilija, baarimikko ja yrittäjä

Eliisa Ylinen

lehtori, ent. keittiöapulainen, kokki, ravintolapäällikkö

Minna Luomanen

projektiasiatuntija Sedu VeRa-hanke ja lehtori, ent. keittiöapulainen, kalla, keittäjä ja keittiöesimies.

Teija Pollari

lehtori, ent. keittiöapulainen, keittäjä, ravitsemistyönohjaaja

Jari-Markus Peltokoski

opettaja, ent. leirintäalueen vahti, kahvilatyöntekijä, kokki, keittiömestari, kouluttaja

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje