Yleisöltä

Säästetään ensin näistä

Kun omaisuuden suojan nimissä osa luontotyypeistä karsittiin suojelusta, on johdonmukaista laajentaa ko. suojaa. Tulevien kaivosalueiden maanomistajilla ei ole omaisuutensa suojaa. Tie- ja rautatieväyliksi valtio lunastaa maat pilkkahintaan. Yhä rakennetaan uusia teitä, liittymiä. Levennetään kulkuväyliä. Annetaan lupia uusille oikoväylille, moottoritienpätkille, jotka ”säästävät” hoppuheikkien sekuntimitoitettua aikaa – tuhlattavaksi hömppään.

Pahinta on, että ne tuhoavat kaikilta muilta niin luotokeitaat, koskemattomat alueet kuin kotipiiritkin ja rauhan ikuisesti. Tien, liuskojen ja reuna-alueiden alta hävitetään ekosysteemit, mikä köyhdyttää laajemminkin ympäristöä.

Mihin muka enää ”tarvitaan” tie- tai rautatieoikaisuja minkään luontoalueitten tai peltojen yli? Ei tarvita edes huoltovarmuuden/ turvallisuuden nimissä. Panssarit rynnistävät vinhemmin valmiita teitä. Parempi, mitä vähemmän teitä ja metsäteitä täällä on.

”Tarve” nojaa ahneuden ekonomiaan, organisaatioiden haluun pitää resurssinsa ja laajeta, ulkomaisten suurfirmain himoon lihoa. Ei ole oikeutettua tarvetta häätää yhtään viljelijää tiloiltaan, asujaa kodistaan, luonnon elävää reviiriltään. Tarvittava tieverkosto on jo tehty. Väestö vähenee. Paikasta kolmanteen sinkoileminen ei ole eettisesti suotavaa, ei järkevää edes sähköautolla – joka on pikemminkin kaivospohatta- kuin ympäristöystävällinen.

Huoltovarmuutta ja työtä tuo kaupan muuttaminen niin, että liki kaikki mahdollinen saadaan likeltä. Keskusliikkeillä ei ole moraalista oikeutta hinata ruokaa /tavaroita eestaas tuottajalta pitkän maamme äärestä keskusvaraston napapaikalle ja taas tiestöä ja renkaita kuluttavin, monin tavoin saastuttavin kuljetuksin takaisin samalle seudulle kuluttajille.

Järkeistetään logistiikka! Kauppojen kylkeen varmuusvarastot, kuin ennen vanhaan. Valtiolta rajat rahtaamiselle, ellei kauppa älyä.

Ainutlaatuisia kallioalueita, äärettömän kauniita kivilajeja – joita muualla ei ole – räjäytetään tiemurskeeksi ja ankeaksi betoniksi. Miten käy siellä pohjaveden? Viljelijät ym. asutus häätyy jatkuvan melun, pölyn, uusien murskeenkuljetusteitten alta. Kallioluonnon monipuolinen eläinkunta häviää. Kukaan ei enää koskaan tervehdy stressistä kiipeilemällä, kulkemalla mitä kauneimmilla kalliomuodostelmilla, kukaan ei enää ikänä näe sitä sykähdyttävää elämää, mikä oli. Ei kukaan sellainenkaan, joka ihastuu, rakastuu ja muuttaisi Suomeen juuri sen kauneuden ja hiljaisuuden takia. Lailla pitäisi uudet kalliolouhinnat kieltää.

Väyläviraston voi supistaa tiekuoppien korjausosastoksi, valmiiden väylien kunnossapitäjäksi, ei ylileventäjäksi. Hullua uhrata asfaltille enää yhtään elävää maata maailmassa, jota nälkä uhkaa.

Eduskunta yliviivatkoon budjetista uudet väylähankkeet (joita on loputon litania), Finnairin ja risteilyhupimerenkulun tuet ja verohelpotukset, huippu-urheilun tukemisen. Avaruustutkimukseen paussi... Säästetään ensin näistä.

Marita Henriksson

Ilmajoki

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje